José Manuel Barroso: Cred cu tărie în perspectiva europeană a Moldovei

10357937_238933662965415_1852834340_n
Foto: Iurie Leancă și Jose Manuel Barroso, PC: gov.md

Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă comună susținută de Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, și Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, pe 15 mai 2014, la Bruxelles.

„Acest Acord de Asociere se referă la aprofundarea principiilor democratice, garantarea statului de drept și, de asemenea, asigurarea libertăților fundamentale, este un instrument esențial pentru a susține procesul de transformare din Republica Moldova. Acest Acord are și componente economice, cum ar fi de exemplu, deschiderea piețelor, îmbunătățirea mediului de afaceri și construirea unui viitor prosper pentru toți cetățenii moldoveni. Repet – toți cetățenii moldoveni vor avea de câștigat de pe urma acestui acord.

Nu așteptăm semnarea acestui acord  pentru a susține Republica Moldova în procesul de reformă și am hotărât deja să alocăm 130 de mil. de euro ca asistență tehnică, anul acesta”, a spus Președintele Comisiei Europene.

„Am mai adoptat un pachet de 30 de mil. euro pentru a asigura pregătirea Republicii Moldova pentru pregătirea Acordului de Liber Schimb și Cuprinzător. Bineînțeles, din această toamnă Republica Moldova va avea garantat accesul deplin pe piața europeană pentru vin. I-am spus dlui Prim-ministru că vom permite creșterea cotelor la export pentru anumite fructe și legume din Republica Moldova pe piața europeană sub rezerva Acordului statelor membre”, a adăugat Barroso.

„Am discutat astăzi și despre energie și vreau să vă spun foarte clar – nimeni din regiune nu vrea să folosească rezervele de energie ca o armă politică, pentru că efectele ar fi de necontrolat. Am discutat și despre situația din regiune. R. Moldova joacă un rol important pentru stabilitatea din regiune și pentru a îmbunătăți prosperitatea continentului nostru, iar Republica Moldova este o țară liberă și suverană care poate să își ia propriile decizii. Acest Acord de Asociere nu va reprezenta un obiectiv final în ceea ce privește relațiile noaste și cred cu tărie în perspectiva europeană a țării dumneavoastră.

Iurie Leancă la rândul său i-a mulțumit lui José Manuel Barroso și a exprimat aprecierea Președintelui Comisiei Europene pentru cooperarea cu Dumnealui și cu membrii echipei sale:

„Domnule Președinte, vă mulțumesc foarte mult că ați subliniat faptul că Acordul de Asociere nu este obiectivul final al cooperării noastre. Vă mulțumesc și vorbesc în numele cetățenilor Republicii Moldova. Vă mulțumesc pentru că recunoașteți perspectiva europeană a Republicii Moldova, pentru că noi, pornind de la premisa că altă variantă nu există, ne îndreptăm eforturile noastre în a construi o democrație solidă cu obiectivul integrării europene.

Așteptăm cu mare interes și nerăbdare vizita Dumneavoastră la Chișinău. De asemenea, aștept cu mare nerăbdare și interes ziua istorică de 27 iunie, când împreună vom putea semna Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb, trecând după aceea la punerea în aplicare”, a spus Iurie Leancă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente