Președintele Consiliului European: Moldova este o țară europeană

Belgium’s PM Van Rompuy arrives at a news conference after being elected EU President during a EU leaders summit in Brussels
Foto: Henry van Roumpy, PC: dailymail.co.uk

Declarația a fost făcută de Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, în cadrul unei press conferințe comune cu Iurie Leancă.

Iurie Leancă i-a mulțumit oficialului european pentru vizită și a menționat că este o ocazie bună pentru a trece în vizor progresele efectuate, „Domnul Rompuy vine să ne reconfirme că Moldova se regăsește printre prioritățile europene externe, Moldova este o parte din perspectivele europene. Nu pot să redau cât de mult înseamnă pentru noi data de 27 iulie și ulterioara semnare a Acordului de Asociere” a conchis premierul.

„În primul rând aș dori să menționez că este o plăcere să mă întorc în Chișinău peste 3 ani, îi mulțumesc premierului Leancă pentru ospitalitate.

Moldova este o țară europeană, cooperarea cu Uniunea Europeană este un factor cheie pentru prosperitatea ambelor părți, toate eforturile Moldovei pentru a implementa valorile europene o face un partener indisputabil. Această țară este liberă și independentă, UE este contra la orice presiune externă cu scopul de a afecta politica moldovenească”, a spus Henry van Rompuy.

„Semnarea Acordului de Asociere va fi un moment important pentru atât pentru Moldova cât și pentru UE, un pas important spre acest moment este posibilitatea de a călători fără vize în spațiul european. Este un rezultat care a arătat posibilitatea Moldovei de a se determina pe arena europeană ca actor politic.

Sunt încă reforme care trebuie îndeplinite, ce țin de justiție și educație însă statistica și experiența arată existența unui progres sesizabil datorită reformelor deja implementate. UE este interesantă într-un rezultat bun și puternic. Acordul de Asociere este un instrument major pentru transformarea Moldovei în stat european și modern. Oportunitatea de semnare a Acordului este una reală și concretă, invit fiecare cetățean să privească treaz și neangajat la beneficiile pe care le va primi Moldova după semnare și să decidă ce este mai bine pentru țară”, a adăugat oficialul european.

Referindu-se la Ucraina, oficialul european a menționat că UE este ferm convinsă că unica soluție pentru acest conflict este dialogul și negocierile, precum și evitarea oricărui conflict armat.

Reamintim că Herman Van Rompuy se află în vizită în Chișinău, agenda acestuia include întrevederi cu Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, Prim-ministrul Iurie Leancă și cu Președintele Parlamentului, Igor Corman.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente