Ce cred liderii alianței de guvernare despre termenii de aderare la UE

trio1
Foto: Lideriii Alianței de Guvernare, PC: tribuna.md

Liderii coaliţiei de guvernare oferă prognoze optimiste privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, însă au păreri împărţite privind termenul când se va produce evenimentul.

Vlad Filat, liderul Partidului Liberal-Democrat, a declarat duminică seara în cadrul emisiunii “Replica” de la postul de televiziune Prime, că evenimentul se va produce mai degrabă în anul 2020. „Ar fi bine ca evenimentul să aibă loc în anul 2019, când România va deţine preşedenţia Uniunii Europe, însă Republica Moldova va finaliza Strategia de dezvoltare abia în anul 2020. Deci, ţara noastră abia atunci va fi pregătită de aderare”, a spus liderul PLDM, transmite IPN.

Ion Hadârcă, liderul Partidului Liberal Reformator, este de părerea ca evenimentul s-ar produce mai înainte. „Dacă toamna trecută vorbeam despre liberalizarea regimului de vize ca despre ceva ipotetic, iată că în scurt timp regimul de vize a fost abolit. Aşa că aderarea la Uniunea Europeană nu mai este o versiune ipotetică, este ceva real şi există premize reale ca în 2019 Republica Moldova să devină membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”, a conschis Hadârcă în cadrul aceleaşi emisiuni.

Deşi nu s-a referit la o dată concretă privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, a dat de înţeles că evenimentul nu va avea loc în timpul apropiat. „Este importantă nu atât aderarea propriu-zisă, cât implementarea standardelor europene, ridicarea nivelului de trai, a calităţii vieţii. De aceea, trebuie să implementăm reforme ca să atingem nivelul statelor europene. Atunci Republica Moldova va fi gata de aderare”, a declarat Lupu în cadrul emisiunii “Replica”.

Anterior premierul Iurie Leancă a declarat că Moldova ar putea deveni membru al Uniunii Europene în anul 2019, când România va deţine preşedenţia Consiliului UE.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente