(video) Iurie Leancă pentru Bloomberg: Crimeea ar putea deveni o nouă Transnistrie

Leancă
Foto: PC: Captură video/ Bloomberg

Premierul moldovean a acordat un interviu postului de televiziune american Bloomberg în care a discutat despre progresul Republicii Moldova pe plan economic, despre piața energetică din Moldova, ultimele evenimente care au avut loc în Ucraina și Crimeea, precum și despre relațiile țării noastre cu Rusia.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a declarat că incursiunea Rusiei în Crimeea, o provincie autonomă din Ucraina, ar putea fi replicată și în alte țări din regiune. „Acesta este o desfășurare foarte periculoasă a evenimentelor. Poate fi într-adevăr foarte contagios acest fenomen”, a spus Leancă într-un interviu acordat ieri seara la sediul Bloomberg din New York.

„Noi avem relații dificile și uneori relații complicate cu Rusia. Rusia este un partener comercial important. Există probleme în relațiile noastre comerciale cum ar fi interdicția din septembrie anului trecut a importului de vinuri, totuși noi trebuie să luptăm pentru această piață, iar pentru asta avem nevoie de relații bune”, a punctat Leancă. La fel, acesta a spus că, deși actualmente depindem energetic de Rusia, în viitor nu va mai fi așa. „Instrumentul energetic nu va mai fi utilizat în Moldova în interese politice”, a declarat premierul, în contextul construcției gazoductului Iași-Ungheni.

„Sunt bucuros că împreună cu Secretarul de Stat, John Kerry, am reușit să convenim asupra unui Dialog Strategic dintre Republica Moldova și SUA, ceea ce înseamnă că vom avea un dialog mult mai important în ceea ce priveşte problema energetică, cooperarea în domeniul securităţii, comerț și investiţii, care sunt sectoare-cheie pentru Moldova, deoarece noi suntem angajați în negocierile cu Uniunea Europeană, inclusiv privind Acordul de Comerț Liber, Aprofundat și Cuprinzător. Acum este timpul să venim cu propuneri și în SUA, să aducem mai multe vinuri moldovenești, care sunt bune, și nu de calitate proastă, vă pot garanta acest lucru, pe piața americană, și să aducem mai multe investiții americane în Moldova”, a mai menționat în cadrul interviului prim-ministrul moldovean.

„Noi suntem o țară săracă, dar nu foarte săracă. Dacă e să vă uitați la creșterea economică din ultimii patru ani, avem una de peste 20%, iar în ultimul an de circa 8%, rezultate destul de spectaculoase pentru regiunea în care ne aflăm”. Leancă a declarat că Moldova are nevoie de o implicare mai puternică din partea SUA și UE „în rezolvarea conflictului transnistrean, pentru că nu mai putem aborda acest subiect pe cont propriu.”

Iurie Leancă a menționat că vizita sa în SUA a fost planificată cu mult timp înainte de a se întâmpla evenimentele din Ucraina și a fost doar o coincidență că s-a desfășurat într-o perioadă atât de complicată pentru țara vecină. Totodată, Premierul moldovean a ținut să-și exprime încă o dată susținerea deplină și solidaritatea cu poporul Ucrainei și a îndemnat toţi partenerii, atât pe cei din Est, cât şi pe cei din Vest să găsească o soluţie care să detensioneze situaţia, exlusiv pe căi diplomatice.

Interviul integral al lui Leancă pentru Bloomberg TV îl puteți viziona mai jos.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente