Eugen Miculeț – moldoveanul de la Bloomberg

998733_165368730317026_897374252_n
Foto: PC: Facebook

Bloomberg LP este astăzi cea mai mare companie de ştiri şi informaţii financiare din lume şi controlează 33% din piaţa internațională de profil. La această prestigioasă companie lucreaza moldoveanul Eugen Miculeț.

Eugen este fiul diplomatei Larisa Miculeț, fosta ambasadoare a Moldovei în Israel și al omului de afaceri Victor Miculeț. Tânărul și-a făcut studiile la London School of Economics and Political Science, Clark University, Columbia University.

 

Eugen Miculeț la London School of Economics
Eugen Miculeț la London School of Economics

În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă acesta a mărturist de ce a ales să plece la studii în America. „Evident. Am căutat mereu să fiu într-o ţară unde sunt oportunităţi foarte multe. În primul rând, când am plecat, ca toţi cei din generaţia mea, am vrut să fim într-un sistem educaţional, unde să fie mai multe oportunităţi, să fie o meritocraţie în care fiecare, cu note bune, şi cu o interacţiune perfectă între elevi şi profesori, să fie la top. Am vrut să fiu într-o universitate care să fie bine echipată. Deci, da, aş putea să zic că visul mi s-a împlinit. Am vrut să fiu în Statele Unite şi de 9 ani sunt în afara ţării. Lucrând în domeniul financiar-economic, cred că foarte mult ţine totuşi de economie, începe de la o economie, pentru că în momentul în care, spre regret, profesorii nu sunt plătiţi foarte bine, în momentul în care facilităţile, liceele nu au computere suficiente, nu au laboratoare care ar putea stimula învăţătura elevilor, aceasta duce la o careva descreştere şi nemotivare a elevilor, presupun. În State este foarte diferit. Liceele sunt la un nivel de dezvoltare foarte înalt: tehnologii, laboratoare de chimie, de fizică. Cred că la momentul dat economia este ceea ce stopează şi influenţează şi sistemul educaţional, printre altele”, a recunoscut tânărul.

Totodată acesta a povestit cum a juns să lucreze la prestigioasa companie Bloomberg care este cea mai mare companie de ştiri şi informaţii financiare din lume. „Am făcut mereu paşi, paşi mici ca să ajung şi până la Bloomberg. Am făcut 2 ani de studii de liceu în State. Am avut noroc să găsesc burse şi în primul an, şi în al doilea. După aceea am plecat la universitate în aceeaşi regiune, Massachusetts, şi după, deja în anul trei, pentru că am avut rezultate foarte bune, m-a trimis universitatea din America în Londra să-mi continuu studiile pentru un an la London School of Economics, care este foarte renumită. Şi apoi, deja de acolo, m-am întors, am terminat şi vedeţi că, de la o oportunitate, de la un succes, mergi la alt succes.”

Întrebat dacă își dorește să revină în Moldova tânărul a afirmat că: „Mă întorc la ce am putea să facem noi, ca tineri specialişti. Este opţiunea să mergi pe sectorul privat sau să mergi pe partea publică a lucrurilor. Sectorul privat oferă anumite oportunităţi, sunt companii care mereu caută să se extindă aici, în ţara noastră, şi ai putea să fii reprezentantul lor aici, în piaţă, pentru că ştii deja oamenii, ştii cultura, ştii cum lucrează sistemul. Aceasta ar fi partea privată. Partea publică? Probabil că admiraţia faţă de aceasta vine de la unul din părinţii mei, şi, în momentul în care putem să ne unim generaţia nouă, care a plecat deja, şi avem băieţi foarte buni care au făcut studii şi la Cambridge, şi la Harvard, şi la alte universităţi mari, în momentul în care putem să ne unim şi să venim în ţară, să spunem: „Uite, facem un guvern. Din experienţa noastră de peste hotare, haideţi să dezvoltăm ramurile industriale care ar aduce profit în ţara noastră”, atunci sigur, aş fi foarte onorat să am această oportunitate de a mă întoarce şi de a contribui la dezvoltarea acestei ţări. De aceea cu adevărat cred că, să spunem, în 10 ani, deja în momentul în care voi avea careva experienţă de viaţă, de serviciu şi aşa mai departe, ar fi o oportunitate extraordinară. Şi aş dori foarte mult”, a adăugat Eugen.

Interviul integral îl puteți accesa pe site-ul Europaliberă.org

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente