O companie „Work & Travel” a prejudiciat statul cu 15 milioane de lei

352-what-is-the-program-work-and-travel-usa
Foto: O nouă schemă marca „Work & Travel”: Spălare de bani de 6 milioane de dolari cu un prejudiciu adus statului în mărime de 15 milioane de lei

Conducerea unei companii autohtone, specializată în programe „Work & Travel”, este cercetată pentru punerea în aplicare a unei scheme de spălare de bani, prin care statul a fost prejudiciat cu 15 milioane de lei.

Potrivit CNA, în perioada anilor 2010 – 2013 cetățenii Republicii Moldova, care au participat la programul „Work and Travel” prin intermediul societății respective, ar fi transferat în conturile unei companii „off-shore” mijloace bănești în sumă totală de peste 6 milioane dolari SUA, fiind prejudiciat bugetul de stat cu circa 15 milioane de lei.

Astfel, în cadrul investigațiilor, s-a constatat că societatea autohtonă facilita participarea studenților la programul „Work and Travel”, prin acordarea asistenței în vederea stabilirii contactelor cu angajatorii, pregătirii actelor necesare pentru obținerea vizei şi în final deplasarea în SUA. Respectiv, achitarea pentru serviciile acordate nu era efectuată în favoarea societății autohtone de către studenți, ci în adresa unei societăți înregistrate în zona off-shore, care „de facto” era gestionată de către administratorul companiei din Republica Moldova.

Ulterior, mijloacele băneşti acumulate în contul companiei „off-shore” erau gestionate de către factori de decizie din cadrul societății autohtone: o parte era redistribuită pentru achitarea salariilor reale angajaților companiei (500 – 2500 USD), iar altă parte intra pe conturile personale ale factorilor de decizie deţinute în instituţiile bancare autohtone şi din străinătate, bani utilizați pentru procurarea autoturismelor de lux, imobilelor, etc.

CNA, împreună cu procurorii, au desfășurat mai multe percheziții, inclusiv la sediul societății moldovenești. În cadrul acestora, au fost depistate dispozitive tehnice, prin intermediul cărora erau gestionate de la distanță conturile companiei „off-shore”, documente de înregistrare şi ștampile ale nerezidentului respectiv, care erau aplicate pe actele perfectate din numele acesteia, precum şi carduri bancare ale angajaților companiei, utilizate pentru primirea salariului neimpozitat.

Pe acest caz a fost deschis un dosar penal pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari. În prezent, CNA conlucrează cu serviciile similare din Statele Unite pentru fortificarea bazei probatorii pe cazul dat.

schem_wt_sua_spcsb1

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente