Deputații din Crimeea au votat pentru a deveni parte din Federația Rusă

crimea-referendum-status-ukraine_si
Foto: Steaguri ale Federației Ruse în fața dar și pe Rada de la Simferopol. PC: rt.com

Parlamentul din Crimeea a votat în favoarea aderării la Federația Rusă și a anunțat că a cerut Președintelui rus, Vladimir Putin, să “înceapă procedura” de a permite Crimeii să se “reunească cu patria mamă.”

Deputații au votat, de asemenea, pentru organizarea unui referendum, în următoarele 10 zile, cu privire la statutul peninsulei.

Adjunctul parlamentar al Crimeii, Serghei Șuvalnikov, a explicat la ce întrebări vor răspunde cetățenii: “În primul rând, votați pentru reunirea Crimeii cu Federația Rusă, ca un subiect al Federației Ruse? Și în al doilea rând, votați pentru restaurarea constituțională din 1992, iar Crimeea să facă parte din Ucraina?”

Noul guvern din Kiev spune că referendumul ar fi nelegitim. Anunțul din Crimeea vine chiar în timp ce liderii UE se află la un summit de urgență, ce are loc la Bruxelles, organizat în vederea punerii presiunii asupra Rusiei, în speranță că în urma sancțiunilor Putin își va retrage trupele din Crimeea.

La Moscova, Putin a discutat despre Ucraina și despre apelul din Crimeea, care cheamă la o reuniune a Consiliului de Securitate, însă până acum nu a existat nici un răspuns oficial din partea Rusiei.

Între timp, SUA spune că va emite restricții de viză pentru unii oficiali ucraineni și ruși.

Sursa: Euronews

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente