Gandalf și Moș Crăciun au același prototip?

fellowship_ring_wallpaper_ian_mckellen_gandalf_grey
Foto: Ian Mckellan în rolul lui Gandalf cel Sur, PC: nerdlocker.com

Ați știut că Gandalf, personajul trilogiei „Stăpânul Inelelor” de J. R. R. Tolkien, și bine-cunoscutul Santa Claus provin de la același erou din mitologia scandinavă Odin?

Conform legendelor menționate, Odin este liderul zeilor și tatăl lui Thor, cunoscutul erou din cărțile cu benzi desenate. Odin este atotputernic și este deseori asociat cu războiul, magia, moartea și înțelepciunea.

Când Odin a dorit să călătorească în lumea muritorilor, acesta apărea în chipul unui călător pentru ca să fie de nerecunoscut. Purta numele de Odin-Călătorul, și apărea în ipostaza unui bătrân cu o barbă lungă, cu o pălărie cu borurile mari și cu un toiag.

Într-o scrisoare din 1942 și în biografia din 1977 a lui J. R. R. Tolkien este menționat că la crearea personajului Gandalf, el se inspira din două surse: tabloul ”Der Berrgeist”, unde este întruchipat un bătrân cu barbă lungă, pălărie enormă, șezând într-o pădure și din personalitatea lui Odin. Tolkien chiar îl numise o dată pe Gandalf  ”călătorul singuratic”. Numele lui Gandalf de asemenea își are originile în istoria scandinavă: el poate fi tradus din norvegiană ca ”toiag” și ”elf”.

Ian Mckellan în rolul lui Gandalf, PC: James Fisher - © 2012 - Warner Bros. Entertainment Inc. and Metro-Goldwyn-Mayer Pictures, Inc.
Ian Mckellan în rolul lui Gandalf, PC: James Fisher – © 2012 – Warner Bros. Entertainment Inc. and Metro-Goldwyn-Mayer Pictures, Inc.

Santa Claus e cel ce aduce copiilor daruri de Crăciun. Personalitatea lui Santa de asemenea provine din câteva surse, Sfântul Nicolae fiind cel mai evident. El a fost cunoscut pentru generozitatea sa față de persoanele dezavantajate. După moartea Sfântului, timp de secole era păstrată tradiția lui, dar și amestecată cu alte datine și obiceiuri.  În secolul XVII, el era cunoscut sub nume de SinterKlass, și era prezentat sub chipul unui bătrân cu barbă lungă și toiag. Arată cunoscut, nu? Pe timpul solstițiului, SinterKlaas călătorea pe calul său alb cu opt picioare și sărbătorea victoria binelui. Cu timpul, calul s-a transformat în opt reni.

Evoluția lui Santa Claus, PC: aliceinawonderfulworld.blogspot.com
Evoluția lui Santa Claus, PC: aliceinawonderfulworld.blogspot.com

Odin la fel avea un cal cu opt picioare pe nume Sleipnir. În timpul solstițiului, Odin se strecura în casă prin hogeacuri și lăsa daruri în încălțămintea copiilor. Copii o lăsau lângă sobe, și Odin ar fi pus acolo foarte multe dulciuri. În ziua de azi, copii lasă ciorapii, unde Santa Klaus le pune jucării.

Odin cu corbii săi, PC: wanderingwomanwondering.wordpress.com
Odin cu corbii săi, PC: wanderingwomanwondering.wordpress.com

sursa: batona.net

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente