(foto) Premierul turc Erdogan va veni la Chișinău cu sabia lui Ștefan cel Mare

694034986385703019158493-5899922-700_700
Foto: Poză simbol. PC: articoli.ro

Prim-ministrul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va efectua o vizită oficială la Chișinău, urmând să aducă și originalul sabiei lui Ștefan cel Mare.

După vizita domnului președinte în Turcia, la Chișinău urmează să vină și domnul prim-ministru Erdogan, îl așteptăm cu mare drag și nerăbdare, mai ales că a promis să aducă cu el și sabia lui Ștefan cel Mare. Avem și multe acorduri de semnat”, a declarat vineri în cadrul ședinței guvernului premierul Iurie Leancă, citat de Publika TV.

Sursa notează că președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, urmează să viziteze Turcia în perioada 17-18 decembrie.

Din mai 2012 la Muzeul Național de Arheologie și Istorie din Chișinău este expusă o copie a sabiei lui Ștefan cel Mare dăruită de Recep Tayyip Erdogan fostului premierului moldovean, Vlad Filat.

 

PC: photoobiectiv.blogspot.com
Replica sabiei lui Ștefan cel Mare din Muzeul Național de Istorie a Moldovei. PC: photoobiectiv.blogspot.com
Sabia lui Ștefan cel Mare la Istanbul PC: umblarici.ro
Sabia lui Ștefan cel Mare la Istanbul PC: umblarici.ro

Sabia i-a fost dăruită lui Ștefan cel Mare de către Papa de la Roma Sixt al VI-lea în semn de prețuire și recunoștință față de domnitorul Moldovei pentru apărarea creștinătății. Astăzi, spada voievodului moldovean face parte din colecţia Muzeului Top Kapi Sarayi din Istanbul. În mediile ştiinţifice din Turcia se crede că spada în cauză a fost dăruită sultanului otoman de Petru Rareş în cea de a doua domnie (1541-1546). Sabia a fost confiscată în 1538 de armata turcă în timpul unei invazii în Țara Moldovei.
Printre inscripția în engleză și turcă de lângă exponat se stipulează: ”Lui Ștefan i s-a acordat titlul de ”Sfânt” pentru că a adăugat Moldova și Transilvania la pământul românesc… Românii și Moldovenii astăzi formează același grup etnic și vorbesc aceeași limbă. Ambele țări afirmă că Ștefan cel Mare a făcut parte din istoria sa. Cu toate că există multe speculații referitor la faptul cum sabia a ajuns la Palat, totuși nu există nici o evidență istorică ce ar dovedi aceste spuse.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente