(foto) Astăzi se inaugurează tunelul feroviar pe sub Bosfor

Marmaray2_900x600
Foto: La Istanbul este inaugurat tunelul feroviar submarin „Marmaray” PC: Flickr

Turcia inaugurează azi cu mare fast una dintre cele mai ambiţioase construcţii din Europa. Este vorba de un tunel feroviar submarin pe sub strâmtoarea Bosfor, care va lega cele două părţi, europeană şi asiatică, ale Istanbulului. Inaugurarea are loc chiar de ziua naţională a Turciei.

Tunelul Marmaray este proiectul de suflet al premierului turc, încă de pe vremea când era primar al Istanbulului. A preluat ideea de la un sultan otoman din secolul al XIX-lea, în speranța că va contribui la degajarea traficului din metropola cu 12 milioane de locuitori, transmite ZiuaVeche.ro

Grație tunelului, trenul va parcurge în doar câteva minute distanța dintre cele două maluri ale Bosforului. Este primul tunel submarin care leagă două continente şi totodată cel mai adânc din lume.

Lungimea tunelului este de 13,6 kilometri și este construit la o adâncime mai mare de 62 de metri, într-o zonă predispusă la cutremure, structura este proiectată să reziste la un seism de magnitudine 9 pe scara Richter.

„Dacă te afli la epicentrul unui cutremur de o asemenea magnitudine, veţi simţi doar o ușoară zgâlțâitură, în timp ce la suprafață vor fi distrugeri majore”, declară Metin Tahan, reprezentant al Ministerului Transporturilor din Turcia. Construcțiile au costat trei miliarde de euro şi au durat nouă ani, fiind întârziate de o serie de descoperiri arheologice importante în zonă. Deşi proiectul a fost considerat prea costisitor de adversarii premierului Recep Erdogan, guvernul speră că astfel va lua sfârşit calvarul de zi cu zi a milioane de locuitori ai Istanbulului, care traversează zilnic Bosforul pe două poduri, mereu supraaglomerate.

image1

independent-marmaray-projesi-turkiyeyi-boluyor-mu

670x350x150420131630003998295_2.jpg.pagespeed.ic.77urfcIDTn

1

8679180990_6e62591f03_o

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente