Moldova – pe locul 82 în topul celor mai libere economii

actualitatea-harta-europei-lugoj
Foto: Harta europei. Moldova deține locul 82 privind libertatea economică. PC: ziarul actualitatea.ro

Din cele 151 de țări incluse în clasamentul Fraser, Moldova se află un pic mai jos de mijlocul clasamentului.

Locul de frunte al clasamentului este deținut de Hong Kong, care oferă cea mai mare libertate economică din lume, cu un scor de 8,97 din 10 puncte. Alte cele mai libere economii se află în Singapore, Noua Zeelandă, Elveția, Emiratele Arabe Unite, Insulele Mauritius, Finlanda, Bahrein, Canada și Australia. La polul opus se situează Venezuela (cu un scor de 3,93 puncte), Myanmar, Republica Congo, Zimbabwe și Ciad, scrie Heritage.

În legătură cu Europa Centrală și de Est, locurile de frunte le sunt atribuite Ungariei cu locul 27, cu un scor de 7,59 puncte, la egalitate cu Austria, Bulgaria se situează pe locul 49 cu un scor de 7,26 puncte, în scădere față de locul 47 ocupat anul trecut, Slovacia ocupă locul 36, România – 51, Cehia—52, Polonia—59, Republica Moldova—82, Grecia—85, Slovenia—97 și Serbia—104.

La nivel global, scorul libertății economice a crescut până la 6,87 puncte din 10, comparativ cu 6,74 puncte anul trecut.
„Legătura dintre libertatea economică și prosperitate este evidentă: țările cu cea mai mare libertate economică oferă oamenilor cea mai bună calitate a vieții. Comparativ, țările de la coada clasamentului, sunt țări unde regimuri opresive refuză cetățenilor lor oportunitățile pentru creștere economică și libertate personală”, a declarat Fred McMahon, co-autorul raportului „Economic Freedom of the World: 2013”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente