„Bacalaureatul va fi unul interesant și anul viitor. Unul mai corect și mai previzibil. Sperăm că de această dată candidații vor trata cu mai multă seriozitate exercițiul”, asta le promite viceministrul Educaţiei Igor Grosu candidaților care urmează să susțină examenele în anul următor.
Declarația a fost făcută în cadrul unor consultații publice privind Proiectul Strategiei Educația 2020 care a fost propus pentru consultări publice.
„Urmează să venim în timpul apropiat cu proiectul metodologiei, însă de pe acum putem să spunem câteva lucruri certe. Pragul minim de promovare a examenului de BAC în 2014 va fi majorat. Pentru o notă pozitivă candidații vor trebui să ofere răspunsuri corecte la minimum 30% din subiectele din test, față de 25% în prezent. Acest procentaj a fost excepție doar pentru anul 2013. Monitorizarea video o menținem. O să o mai condimentăm cu mai multe dotări tehnice care o să diminueze alte practici de copiere prin metode tehnice care sperăm să-i descurajeze pe elevi” a declarat viceministrul Educaţiei.
„E cu certitudine mai ieftin să se pună pe carte decât să cumpere tot felul de utilaje care provoacă dureri de cap, emoții lor, părinților și medicilor. În toamna aceasta vom veni și cu o bază de teste care vor fi plasate pe site-ul ministerului ca toți să poată exersa de sine stătător”, este mesajul pe care-l transmite Igor Grosu absolvenților din anul următor.
Igor Grosu s-a pronunțat și asupra deciziei ministerului de a nu mai elibera de la BAC absolvenții de liceu care au luat diplome de gradul I, II şi III la olimpiadele republicane, la proba respectivă cu nota 10 din oficiu. „Dorim să introducem un moratoriu, în cazul în care vom reuși să facem ordine în acest domeniu pentru că practicile de corupție sunt prezente acolo. Cu alte cuvinte se face un efort financiar și ai scăpat de un examen cu 10 din oficiu. Considerăm că nu este corect față de alte sute de elevi care participă în acest concurs și într-un final rămân cu o decepție. Regula rămâne valabilă pentru competițiile, olimpiadele europene și internaționale. O să analizăm foarte minuțios dacă ne reușește să facem regulă la olimpiade. La cele naționale ne este mai ușor pentru că sunt organizate de noi, dar trebuie să vedem cum intervenim la olimpiadele raionale, acolo unde se încep toate preselecțiile. Opiniile sunt diferite, au fost conferințe pedagogice unde publicul a aplaudat, la altele au fost mai puțin încântați. Regula și scopul principal este competiția corectă. Noi suntem pentru motivarea copiilor dotați, dar să fie în condiții transparente și clare.”
„Totodată le vom propune celor de la ciclul gimnazial, odată ce toate dotările, camerele video, rețeaua rămân în instituții, să exerseze și ei, voluntar să se ofere să susțină proba scrisă fiind monitorizați. Va fi pentru ei o pregătire și un antrenament psihologic”, a mai adăugat viceministrul.
Anul curent examenele de BAC au fost susținute în 103 centre. Dacă va fi redus sau majorat numărul centrelor încă nu se știe. „Vom vedea care este numărul absolvenților pentru că este și el în continuă schimbare. Spre exemplu anul acesta 400 de candidați nu au putut susține nici un examen din acest an și cred că semnalul pentru această categorie e că dacă ești gata – mergi la examene, dacă nu – mai ia un respiro. Vom crea oricum condiții optimale pentru toți candidații”, a concis Viceministrul Igor Grosu.
Reamintim că în acest an promovabilitatea a fost de 68,17 %. 18.893 de candidați din cei 27.715 absolvenți admiși pentru sesiunea curentă au promovat toate examenele. Circa 8.800 sau 31,83% din candidați nu au promovat sesiunea din acest an și vor avea posibilitatea să susțină disciplinele de examen nepromovate de cel mult două ori în decursul următorilor trei ani.