Cei mai buni pedagogi din țară sunt din afara Capitalei

collage11-620×364
Foto: Cele mai bun cadre didactice din țară. 1. Lilia Tighineanu 2. Lilia Butnari 3. Bratescu Ecaterina. 03.10.2013 Filarmonica Națională

De Ziua Profesorului, Ministerul Educației a desemnat cei mai buni pedagogi din învățământul preșcolar şi preuniversitar în cadrul Concursului „Pedagogul Anului” 2013.

Cele mai bune cadre didactice ale țării au luptat pentru titlul Educatorul, Învățătorul şi Profesorul Anului 2013, iar câștigătorii, în afară de premiu bănesc în mărime de 50.000 de lei, au primit gradul didactic următor celui pe care îl dețin.

Concursul ”Pedagogul anului” s-a desfășurat în trei etape: locală, raională/municipală și republicană. Cei trei laureați au excelat la mai multe probe: Ora publică, Proba de ingeniozitate, Realizarea unui studiu de caz în domeniu și Discursul cu genericul „În numele viitorului”.

#diez îți prezintă cine sunt cele mai bune cadre didactice din țară. Sunt trei doamne elegante, optimiste, cu ochii strălucitori și pline de energie.

„Educatorul anului” a fost desemnată Ecaterina Bratescu de la grădinița nr.8 din Orhei, care se află de 35 de ani printre copii.

IMG_0241
Ecaterina Bratescu „Educatorul anului”

Întrebată cu ce calități se remarcă printre alți pedagogi a vorbit despre responsabilitate. „Pentru mine, acest concurs este o șansa pentru afirmarea profesionala și un bun stimulent”, spune educatoarea.

Referitor la valoarea premiului obținut, educatoarea spune: „Depinde din ce punct aș privi, este valoros nu din punct de vedere financiar, este valoros pentru că mi-am realizat un vis pe plan profesional. Am tins spre el mulți ani, nu de a lua locul I, dar de a-mi dovedi însuși mie că pot face încă multe, măcar că în spate duc deja 37 ani de experiență profesională. Orice om poate lua acest titlu dacă are dragoste, dacă are răbdare, dacă fiece zi știe ce face, pentru cine face și evident, la urmă, are și un rezultat”. Dealtfel, un profesor este mai valoros mai ales printre discipolii săi, iar unul dintre aceștia a câștigat în anul 2012 titlul de „Pedagogul anului” în raionul Orhei.

Întrebată ce o să facă cu premiul bănesc în mărime de 50.000 de lei, dna Ecaterina Bratescu a răspuns: „O să-l investesc în primul rând în familie, iar o parte din sumă o să fie pentru copii, fiindcă toată viața mea am dedicat-o lor, mai ușor o să-i investesc în grădiniță.”

Educatoarea anului recunoaște că „Dacă ar fi să dau timpul înapoi nu aș schimba nimic. Fac de 37 de ani cea ce îmi place să fac cel mai mult – să mă joc cu copii.”

„Învățătorul anului” – Lilia Tighineanu de la școala primara nr. 21, municipiul Bălți.

IMG_0254
Lilia Tighineanu „Învațatorul anului”

Lilia Tighinenau are o vechime în munca de 24 ani. Și-a făcut debutul la școala medie din Bolocani, raionul Orhei, apoi a activat la școala numărul 18 care a devenit Liceul Teoretic Bogdan Petriceicu Hajdeu.

„Pentru mine acest premiu este o apreciere, o mândrie, o bucurie. Participând în acest concurs am încercat să ma aflu pe mine. Am încercat să mă compar cu ceilalți colegi de-ai mei. Prin acest premiu, zic eu, nimeni nu a ieșit învins, toți am rămas învingători” a declarat cea mai bună învățătoare din țară.

Premiul bănesc obținut în concurs va fi investit în propriul copil și în familie. „Sunt profesor la clasele primare, este ceva frumos, util. Acum vin copii deștepți și părinți înțelegători. Nu aș spune că avem probleme care ne-ar face piedici sau obstacole. Pentru a te dărui cu adevărat profesiei de pedagog, e nevoie ca acesta să aibă un salariu adecvat vieții cotidiene”, și-a expus poziția Lilia Tighinenau.

Titlul „Profesorul anului” i-a revenit Liliei Butnari, care este profesoară de chimie la Liceul Teoretic „M. Eminescu” din municipiul Bălți.

Lilia Butnari „Profesorul anului”
Lilia Butnari „Profesorul anului”

Prin cea ce face în fiecare zi timp de 19 ani ai stagiului său pedagogic, realizează dezideratul „O școala prietenoasă copilului”.

Lilia Butnari a fost delegată să participe la concurs de către reprezentanții liceului în care activează. Anterior însă a refuzat de mai multe ori implicarea sa. „De fapt, participarea mea în acest concurs a fost inițial la un nivel de aventură. După ce în repetate rânduri mi s-a propus, anul acesta m-am lăsat convinsă și am dat acordul că voi participa. Dar pe măsură ce am conștientizat responsabilitatea, onoarea și greutatea acestui concurs, mi-am dat seama că drum înapoi nu există și trebuie să merg doar înainte. Motivația de a lucra în acest domeniu mi-o dau zi de zi copiii claselor în care predau. Iar o motivație aparte a venit din partea administrației liceului în care activez, Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Bălți, fiindcă activitatea mea în această instituție necesită în permanență o auto-evaluare și auto-perfecționare. M-au motivat cei, fără de care practic viața de pedagog nu există, cărora le dedicăm toată viața – elevii. Pedagogul se vede împlinit atunci când iese de la oră zâmbind, realizat, lăsând în urmă copii care au obținut ceva, nu ai venit pentru a pleca fără un careva succes. Am trecut vârsta când pot să mai zic că este o greutate de a găsi limbă comună cu copii, de a veni la oră. Nu mi-aș imagina o zi fără școală, fără elevi și atunci când treizeci de perechi de ochi te privesc uiți de totul cea ce rămâne în urmă și te mulțumești și ești împlinit de cea ce faci”, a mărturisit cel mai bun pedagog din țară.

„Nu m-am gândit ce voi face cu premiul bănesc. Din totdeauna am învestit în feciorul meu care face medicina și are nevoie de susținere. Poate o să mergem într-o călătorie cu familia”, a adăugat Lilia Butnari.

La momentul actual, în sistemul educațional activează în jur de 55 mii de cadre didactice. Fiecare al 5-lea cadru didactic este de vârstă pensionară. Iar fiecare al 14-lea se va pensiona în cel mult 3 ani.

În anul 2013, au absolvit instituții de învățământ pedagogic 3.176 de cadre didactice, cu circa 30% mai mult decât în anul 2012. Deși necesarul de cadre a constituit 1.052 de posturi, doar 781 de cadre didactice au solicitat să fie repartizate la un loc de muncă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente