Ministerul Educației a desemnat „Pedagogul Anului” 2013

IMG_0243
Foto: „Învățătorul anului" - Lilia Tighineanu

Cu ocazia Zilei lucrătorilor din sistemul de învățământ la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” astăzi, 3 octombrie, s-au întrunit profesori și educatori din întreaga țară. În cadrul evenimentului a avut loc premierea laureaților concursului republican „Pedagogul anului”.

Concursul s-a desfășurat pe parcursul unui an, în trei etape: la nivel local, raional și republican. Participanții au concurat la trei categorii.

collage1
1. Lilia Tighineanu 2. Lilia Butnari 3. Bratescu Ecaterina

„Educatorul anului” a fost desemnată Ecaterina Bratescu de la grădinița nr.8 din Orhei,
„Învățătorul anului” Lilia Tighineanu de la școala primară nr. 21, municipiul Bălți,
„Profesorul anului” i-a revenit Liliei Butnari, care este profesoară de chimie la Liceul Teoretic „M. Eminescu” din municipiul Bălți.

Premierul Iurie Leancă și ministrul Educației, Maia Sandu, au înmânat învingătorilor diplome, flori și premii bănești a câte 50 de mii de lei.

Premierul a povestit că vine dintr-o familie cu un părinte profesor de fizică și matematică: „Pot să vă spun că sunt absolut conștient cât de dificil v-a fost să rezistați și să nu vă pierdeți speranța că, într-o bună zi, lucrurile se vor schimba în bine și în învățământul din țara noastră.”

Ministrul Educației, Maia Sandu, a îndemnat colegii să aplice metode creative de predare, astfel încât copiii să învețe să gândească și să contribuie la modernizarea sistemului educațional.

Pe 5 octombrie este marcată Ziua profesională a lucrătorilor din învățământ. În acest an, au fost înmânate 50 de diplome ale Guvernului de Gradul I,II și III. La final, cadrele didactice au avut parte de un concert.

În instituţiile de învăţământ de toate treptele activează circa 55 de mii de cadre didactice. Fiecare al 5-lea cadru didactic este de vârstă pensionară. Iar fiecare al 14-lea se va pensiona în cel mult 3 ani.

În anul 2013, au absolvit instituții de învățământ pedagogic 3.176 de cadre didactice, cu circa 30% mai mult decât în anul 2012. Deși necesarul de cadre a constituit 1.052 de posturi, doar 781 de cadre didactice au solicitat să fie repartizate la un loc de muncă.

Taguri: #Iurie Leanca
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente