Programul de schimb academic dintre Universitățile din România şi Moldova posibile din semestrul II

StudentiLaCurs4
Foto: Au fost duse tratative cu universitățile de pe ambele maluri ale Prutului pentru a desfășura un program de schimb PC: actualitati.md

Programul de schimb academic universitar între Moldova și România va fi lansat în semestrul al doilea al anului academic 2013-2014.

Potrivit ministrului Educației, Maia Sandu, au fost duse tratative cu universitățile de pe ambele maluri ale Prutului, iar instituțiile s-au arătat interesate de acest parteneriat, transmite IPN.

Programul prevede că studenții de pe ambele maluri ale Prutului vor merge la studii în țara vecină pentru un semestru sau două.

Maia Sandu a spus că deja au fost expediate şi primite primele solicitări în cadrul acestui program. „Suntem în proces de discuție. Noi le-am făcut o solicitare să ne spună care sunt interesele lor în materie de număr și care sunt specialitățile la care vor să trimită studenți. În acelaș timp, care este oferta lor, pentru că mobilitatea este un schimb ca în oglindă. O să fie și studenți români care vor veni în R. Moldova și trebuie să vedem care este disponibilitatea și oferta universităților noastre. În continuare, planul este să inițiem acest program în semestrul doi al acestui an de studii și urmează pe parcursul acestei luni să clarificăm aceste lucruri să facem schimb de informații cu partea română”, a declarat Maia Sandu

Pentru implementarea proiectului în semestrul doi este bugetat un milion de lei, bani care vor fi alocați sunt din bugetul pentru anul 2014. Cheltuielile sunt în mare parte pentru oferirea bursei studențești. Studenții din România care vor veni în Republica Moldova vor avea o bursă de cel puțin 100 de euro, a comunicat șefa Direcției învățământ secundar profesional şi mediu de specialitate din cadrul ministerului, Nadejda Velişco. Alte cheltuieli vizează cazarea studenților. „Avem interesul ca studenții noștri care vor pleca în România să urmeze specialitățile care ne interesează în special pentru economia națională. Avem deja ofertele universităților mai mari, care sunt și de stat. Ei sunt pentru acest proces de mobilitate și ne-au oferit lista de specialități la care și-ar dori să meargă studenții lor”, a menționat Nadejda Velișco.

Numărul exact al studenților implicați în schimbul academic va fi precizat pe parcursul lunii curente.

Programul Erasmus, de schimb academic între universitățile de pe ambele maluri ale Prutului, a fost discutat anterior în cadrul unei vizite oficiale la Bucureşti a ministrului Maia Sandu cu omologul său român, Remus Pricopie.

Taguri: #erasmus
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente