„Bugetul negru” pentru CIA și NASA conform dezvăluirilor lui Snowden

Edward_Snowden_2006_Photo-e1371337738325
Foto: Snowden face in continuare dezvăluiri PC: viralread.com

„Bugetul negru” alocat de cabinetul prezidenţial celor 16 agenţii americane de informaţii pentru anul fiscal curent a fost publicat. Programele de spionaj vor cheltui în acest an 52,6 miliarde de dolari, în scădere faţă de cele 75,4 miliarde de dolari acordate în 2012.

Deşi guvernul SUA face publice cheltuielile anuale ale agenţiilor de informaţii, documentul de 178 de pagini dezvăluie câţi bani au fost alocaţi fiecărei agenţii în parte şi cum sunt cheltuiţi, scrie The Washington Post.

Potrivit raportului de buget, Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) primeşte cei mai mulţi bani dintre toate agenţiile americane, fiindu-i propus în 2013 un buget de 14,7 miliarde de dolari. Suma este cu peste 50% mai mare decât cea alocată NSA, de 10,8 miliarde de dolari, instituţie unde a lucrat informatorul refugiat în Rusia.

Banii sunt folosiţi şi pentru achiziţionarea şi întreţinerea mai multor sateliţi-spion, echipamente tehnologice de ultimă generaţie şi angajaţi, printre care se numără analişti, lingvişti, criptologi şi un număr tot mai mare de specialişti în cibernetică.

Bugetul integral îl puteți vedea aici.

Pentru anul viitor, administraţia Obama a estimat o finanţare de 48,2 miliarde de dolari pentru agenţiile de informaţii, conform site-ului guvernului SUA.

Edward Snowden, programatorul aflat la originea celei mai mari scurgeri de informaţii din istoria Statelor Unite, şi-a părăsit locuinţa din Hawaii acum trei luni împreună cu zeci de mii de documente secrete. După ce a petrecut o perioadă în Hong-Kong, Snowden se află acum în Rusia, unde a primit azil temporar, deşi autorităţile americane au cerut extrădarea lui pe baza acuzaţiilor de spionaj.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente