13 august – Ziua Internațională a Stângacilor

lefties_4
Foto: Ziua Internaţională a Stângacilor, sărbătorită pe 13 august PC: metropotam.ro

Anual, la 13 august se sărbătoreşte la nivel internaţional Ziua Internaţională a Stângacilor. Vezi pe #diez ce înseamnă să fii stângaci.

Sărbătoarea a fost iniţiată în 1976 și are ca scop sensibilizarea opiniei publice cu privire la dificultăţile şi frustrările cu care stângacii se confruntă în viaţa de zi cu zi.

Aproximativ 13% din populaţia globului este stângace. Pentru stângaci, existenţa este dificilă într-o lume a dreptacilor: robinetele, instrumentele muzicale, aparatura electro-casnică, mouse-ul calculatorului, totul pare construit pentru utilizarea lor exclusivă de către dreptaci.

Întrebați dacă se simt mai speciali dat fiind faptul că sunt stângagi, iată ce ne-au declarat unii tineri:

417219_3462275604047_1692883726_n„Mă simt foarte special, la școală eram unicul stângaci din clasă și mă evidențiam foarte tare printr-o personalitate aparte! La colegiu la fel, eram cel cu inițiativa! A fi stângaci înseamnă a avea o responsabilitate de a gândi altfel și de face lucruri mai mari decât ceilalți semeni”, ne-a recunoscut Radu Marian.

„Dat fiind faptul că sunt stângaci, am înmtâmpinat probleme la școală. Directorul adjunct mi-a spus în clasa a 4-a de față cu toată clasa, că dacă nu mă schimb în dreptaci mă va da afară din școala. Acest lucru m-a motivat enorm să-i demonstrez doamnei respective că asta chiar nu contează și că de fapt e un avantaj pentru mine”, a mai adăugat Radu.

Întrebat dacă întâlnește careva dificultăți în rutina zilnică tânărul ne-a răspuns: „De fapt cred că stângacii sunt discriminați în folosirea obiectelor de zi cu zi. Unele obiecte precum mouse-ul, unele butoane de tastatură, tigăile, cănile – toate sunt făcute pentru dreptaci. Strângerile de mână sunt pentru dreptaci, iar în trecut, a da mâna cu stânga, avea chiar și conotații sinistre!”

537277_585142398165714_446916072_n

Rodica Josan, o altă tânără stângace ne-a mărturisit că se crede diferită, dar nu neapărat o face speacială faptul că e stângace. „La școală tata a vorbit cu profesoara să mă învețe să scriu cu dreapta. În viața de zi cu zi nu întâmpin probleme , doar unele obiecte le țin diferit de alții. E straniu că nu toate”, a recunoscut tânăra.

 

Printre cei mai cunoscuţi stângaci se numără: Iulius Caesar, Charlie Chaplin şi Barack, prinţul William al Marii Britanii, Marilyn Monroe, Leonardo da Vinci, Jimi Hendrix, Martina Navratilova, Nicole Kidman, Barack Obama, actualul preşedinte al SUA.

Curiozităţi despre stângaci

# Potrivit unui studiu american, 13% din populaţia globului este stângace.
# Stângacii au potenţialul necesar să devină genii. 20% din membrii Mensa, organizaţia internaţională a oamenilor cu un IQ peste medie, au recunoscut că se folosesc de mâna stângă în detrimentul celeilalte.
# Rezultatele unei cercetări au arătat că bărbaţii stângaci sunt cu 15% mai bogaţi decât colegii lor de liceu.
# Riscul ca un stângaci să devină alcoolic este de trei ori mai mare decât în cazul unei persoane care-şi foloseşte exclusiv mâna dreaptă.
# Dacă ambii părinţi sunt stângaci, există o probabilitate de 50% ca şi odrasla lor să-i moştenească.
# Aceştia ating pubertatea, în medie, cu 4-5 luni mai târziu decât dreptacii. În schimb, riscă să moară mai devreme cu nouă ani în comparaţie cu ultima categorie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente