Ziua Internațională a Tineretului: 56% din totalul de migranţi din Moldova sunt tineri

IMG_0307
Foto: S-a încheiat și sesiunea suplimentară de admitere.

Ziua Internaţională a Tineretului, marcată în fiecare an la 12 august, este axată în acest an pe problema migraţiei tinerilor, având genericul „Migraţia tinerilor: Mişcarea dezvoltării înainte”.

Din numărul total de 214 milioane de migranți internaționali anual, tinerii constituie mai mult de 30 la suta.

În Moldova, principalele cauze ale migraţiei tinerilor au la bază factorii economici, aşa ca lipsa locurilor de muncă, salariile mici şi sărăcia. În 2012, 56% din numărul total de 328.000 de migranţi din Republica Moldova au fost tineri în vârstă de 15 – 34 de ani.

Sergiu Stanciu, viceministrul Tineretului şi Sportului, a declarat că în cadrul conferinței de presă„ Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Tineretului şi Sportului, prin politicile elaborate şi promovate, depun eforturile necesare pentru ca tinerii să se dezvolte, să-și valorifice potenţialul, să creeze și să activeze în Republica Moldova. Fenomenul migrației este un proces specific unor țări aflate în perioadă de tranziție, precum este și țara noastră. Astfel, migraţia a devenit parte a unui proces global. În pofida unor riscuri care însoțesc acest fenomen, migraţia tinerilor încadrează și o perspectivă benefică pentru societate. Un exemplu ar fi promovarea mobilităţii tinerilor în scop educaţional si cultural. Tinerii pot contribui pozitiv la dezvoltarea societăţii în care trăiesc, prin valorificarea cunoştinţelor şi experienţelor multiple obţinute în afara ţării,” a menţionat Sergiu Stanciu.

Sergiu Stanciu, viceministru al Tineretului şi Sportului
Sergiu Stanciu, viceministru al Tineretului şi Sportului

La rândul său, Antonio Polosa, Coordonatorul rezident ONU interimar şi şeful Misiunii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) în Republica Moldova, a declarat că migraţia extinde orizontul, şi, totodată, aceasta ar putea aduce anumite riscuri, cum ar fi trecerea frontierelor nereglementată, lucru la negru şi, cel mai rău, trafic de persoane. „Migraţia tinerilor din Republica Moldova este adesea şi justificat legată de situaţia economică dificilă. Programul de abilitare economică al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, finanţat de Uniunea Europeană, ajută tinerilor să scape de sărăcie, ceea ce elimină rădăcina migraţiei nereglementate şi a traficului”, a mai spus Antonio Polosa.

Antonio Polosa, Coordonatorul rezident ONU interimar şi şeful Misiunii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) în Republica Moldova
Antonio Polosa, Coordonatorul rezident ONU interimar şi şeful Misiunii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) în R.M.

„Migraţia tinerilor este o oportunitate de dezvoltare prin prisma posibilităţilor pe care le creează. Atât migraţia, cât şi mobilitatea tinerilor formează abilităţile şi competenţele necesare de a contribui la piaţa forţei de muncă şi a dezvolta noi oportunităţi economice, având la bază schimbul de experienţă, transferul de cunoştinţe şi promovarea ideilor inovatoare”, a spus Eduard Mihalaş, preşedinte în exerciţiu al Consiliului Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM).

Eduard Mihalaş, preşedinte în exerciţiu al CNTM
Eduard Mihalaş, preşedinte în exerciţiu al CNTM

Totuși, tinerii migranți contribuie pozitiv din punct de vedere economic, precum și la îmbogățirea structurii sociale și culturale. Mulți muncesc din greu pentru a-și câștiga existența și îmbunătăți situația lor. Remitențele pe care le trimit pentru a sprijini familiile în țările lor de origine sunt o contribuție majoră la economiile din întreaga lume. Atunci când revin acasă, migranții tineri deseori contribuie la accelerarea procesului de dezvoltare prin aplicarea competențelor și ideilor acumulate în străinătate.

12 august a fost declarată Ziua Internaţională a Tineretului de către Adunarea Generala a ONU în 1999. În fiecare an, această zi este marcată sub un nou generic, ce urmăreşte să pună accent pe anumite aspecte, provocări din viaţa şi activitatea tinerilor şi să recunoască eforturile tinerilor din întreaga lume pentru consolidarea societăţii globale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente