Geamurile și ușile blocurilor din Capitală vor fi schimbate

program_blocuri
Foto: Proiect de eficienţă energetică pentru blocurile locative din Chişinău PC: chiliman.ro

Primăria Chişinău informează despre iniţierea unui proiect municipal de eficienţă energetică, ce presupune înlocuirea geamurilor de la scările blocurilor de locuinţe şi uşile de la intrare cu geamuri termopan şi respectiv, uşi noi.

„Avem ocazia ca prin susţinerea din partea BERD, a Comisiei Europene şi a Guvernului Suediei, prin programul „Moreeff”, să avem un trai mai confortabil, mai plăcut şi mai cald iarna, iar astfel să ajungem la o stare mai acceptabilă a blocurilor de locuinţe”, a declarat astăzi primarul general, Dorin Chirtoacă, la prezentarea proiectului.

În continuare, urmează o acţiune masivă de conlucrare cu cetăţenii care locuiesc la bloc pentru a li se prezenta oferta. Direcţia locativă a fost împuternicită de a semna un contract cu privire la administrarea blocului de locuinţe, cu fiecare proprietar de apartament, indiferent dacă e posesor de locuinţă sau chiriaş. În acest scop este necesară semnarea unui contract dintre locatar şi gesionarul fondului locativ, pentru lucrări curente.

Edilul-şef a ţinut să sublinieze că desfăşurarea Proiectului înseamnă înlocuirea geamurilor din scară şi a uşilor de la intrare la un preţ, practic de 2 ori mai mic decât preţul de piaţă, „pentru că există componenta de grant de 30%; banii urmează a fi returnaţi în timp de 5 ani, or inflaţia în 5 ani ne va demonstra încă o ieftinire de circa 20% a costurilor. În final se rambursează o sumă mai mică decât cea care va fi utilizată în prezent”, a spus Dorin Chirtoacă.

Din sursele de la bancă, în prima etapă, este posibilă schimbarea geamurilor de la scară şi uşile de la intrare pentru jumătate din numărul blocurilor din Chişinău, iar în a doua etapă – chiar peste tot, cel puţin pentru blocurile municipale, gestionate de ÎMGFL. Totuşi, orice gestionar al fondului locativ poate aplica în cadrul proiectului.

În urma activităţii de sâmbătă şi duminică au fost contactaţi locatari din 127 blocuri de locuinţe, circa 4%. Contracte urmează a fi încheiate cu circa 90 mii propretari de apartamente. Cu 2097 locatari deja au fost semnate contracte. Conform estimărilor, proprietarii a circa 2/3 din blocurile din Chişinău vor fi contactaţi pentru semnarea de acte.

Costul estimativ al lucrărilor este de circa 15 mii lei pentru o scară de bloc cu 5 nivele şi de 25-30 mii lei pentru o scară de bloc cu 9 nivele.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente