Metode inedite de a transmite droguri în penitenciare

400 (7)
Foto: Iaurt cu droguri. Rudele deținuților riscă să se aleagă cu dosarele penale pentru tranmiterea substanțelor interzise în penitenciare PC: DIP

Departamentul Instituțiilor Penitenciare şi-a prioritizat activitatea, orientîndu-se spre combaterea pătrunderii și utilizării în instituțiile penitenciare a substanțelor narcotice.

Un rol special în “dezvoltarea” fenomenului de utilizare de droguri în penitenciar îi aparține persoanelor  apropiate și rudelor. Substanțele narcotice camuflate în produsele de patiserie, în bomboane, chiar și în conserve intacte, drogurile camuflate în ambalajele produselor cosmetice, sunt doar cîteva dintre metodele prin care detinuții din penitenciarele din țară, transmite Departamentul Instituțiilor Penitenciare.

PC: DIP
Castraveți cu surpize PC: DIP

Coletele alimentare aduse deținuților nu scapă necercetate. Ca urmare, doar de la începutul anului curent colaboratorii penitenciari au descoperit 26 de tentative de introducere a drogurilor în penitenciare, ca rezultat, la moment, fiind intentate 19 cauze penale.

500 (3)
Bomboane ce conțin substanțe interzise PC: DIP

Pentru a avea mai multe şanse de a scăpa de răspundere, făptașii, recurg la metoda de efectuare a aruncărilor peste edificiile de pază ale instituţiilor penitenciare: nu contează înalţimea gardurilor, numărul liniilor interioare de protecţie, nu mai contează nici faptul că „expeditorul”, alegînd o astfel de metodă, niciodată nu poate fi sigur în faptul că „coletul” o să ajungă la destinaţie.

400 (1)
Smântână și substanțe psihotrope PC: DIP

Astfel, de la începutul anului curent, în interiorul instituţiilor penitenciare în total s-a depistat 346,38 gr. de substanţe narcotice, majoritatea neajungînd în mîinile deţinuţilor, drogurile fiind depistate pe teritoriul zonelor interzise, ca urmare a încercărilor eşuate de folosire a metodei de aruncare peste edificiile de pază.

Astfel, în seara zilei de duminică, 21 iulie curent, în jurul orei 19:00, la Penitenciarul nr.13-Chişinău, de către persoane necunoscute a fost efectuată o aruncare peste edificiile de pază ale instituţiei.

Deplasîndu-se la faţa locului, angajaţii Serviciului regim şi supraveghere ai penitenciarului au investigat teritoriul zonei interzise. Ca urmare, aceştia au depistat şi ridicat două pachete învelite în scotch, ambele conţinînd o cantitate de masă vegetală de culoare verde cu miros specific. Cele două obiecte de formă sferică descoperite de către angajaţii instituţiei, aveau ataşate cîte un obiect metalic, folosit pentru a facilita aruncarea lor.

PC: DIP
„Coletele” pentru de’inu’i care nu au ajuns la destinar PC: DIP

Totodată, în acest week-end, la Penitenciarul nr.5-Cahul, a parvenit un colet de la o cetăţeană în vîrstă de 27 de ani, care conţinea mai multe pachete de ţigări şi brichete. Acesta urma să ajungă la un deţinut al penitenciarului, care era de fapt şi concubinul acesteia.

PC: DIP
PC: DIP

În urma controlului meticulos al coletului, efectuat de către colaboratorii instituţiei penitenciare de referinţă, într-un pachet de ţigări au fost depistate şi ridicate un încărcător pentru telefon mobil şi un pachet care conţinea substanţă vegetală de culoare verde, cu miros specific de marijuana.

400 (6)
PC: DIP
Taguri: #INCHISOARE
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente