La 1 iulie 2013, rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă a depăşit nivelul de 120%.

În primul semestru al anului curent, numărul utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă a depăşit cifra de 4 mil. 295,6 mii, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) privind evoluţia pieţei de telefonie mobilă în prima jumătate a anului 2013.

Rata menţionată de penetrare a serviciilor arată că la o sută de locuitori ai R. Moldova revin, în mediu, 120 de cartele SIM procurate de la furnizorii de telefonie mobilă, ceea ce înseamnă că o parte din utilizatori deţin câte două sau mai multe cartele SIM. Conform datelor prezentate ANRCETI de către cei trei furnizori de comunicaţii mobile (SA “Orange Moldova”, SA „Moldcell” şi SA “Moldtelecom”), la 1 iulie curent numărul utilizatorilor activi de telefonie mobilă a ajuns la peste 3 mil. 611,3 mii, iar al celor pasivi (care în ultimele trei luni nu au consumat şi nu au achitat nici un serviciu de telefonie mobilă) era de 684,3 mii.

utilizatori

În perioada de raport, cel mai mare număr de utilizatori noi conectaţi la reţeaua proprie – peste 177,1 mii – a fost înregistrat de SA „Orange Moldova”. Baza de clienţi a acestui furnizor a sporit, faţă de finalul anului trecut, cu circa 7,9%, ajungând la 1 iulie curent la 2 mil. 434 mii. Baza de clienţi a SA “Moldtelecom”, care oferă servicii de telefonie mobilă sub marca comercială “Unite”, a crescut cu 10,1% (28,4 mii utilizatori) şi a însumat circa 309,5 mii. SA „Moldcell” a asigurat cea mai mică creştere a numărului de utilizatori – de 0,7% (circa 10 mii), având la 1 iulie curent o bază de clienţi de 1 mil. 552 mii.

mobile2

Volumul total al traficului de voce în reţelele de telefonie mobilă a sporit, în raport cu primul semestru al anului trecut, cu 8% şi a depăşit cifra de 2,8 mld. minute. În schimb, traficul mediu lunar de voce per utilizator a scăzut cu 6,7% şi a alcătuit o oră şi 53 minute. Un trend negativ a avut şi evoluţia numărului de mesaje SMS expediate în reţelele de telefonie mobilă. Numărul acestora s-a redus cu 10% şi a alcătuit 309,1 mil.

Ca urmare a creşterii numărului de utilizatori şi a traficului în reţelele mobile, volumul total al vânzărilor înregistrate de cei trei furnizori a depăşit cifra de 1 mld. 693,8 mil. lei.

mobile

În prima jumătate a anului curent, valoarea cotelor de piaţă a celor trei furnizori de telefonie mobilă nu au suferit modificări esenţiale. Cea mai mare cotă de piaţă, în funcţie de cifra de afaceri, – de 71,2% – a fost deţinută de SA “Orange Moldova”. SA „Moldcell” şi SA “Moldtelecom” le-au revenit cote de piaţă estimate la 24,6% şi, respectiv, 4,3%.