Vânzările de smartphone-uri la nivel global le-au depășit în trimestrul al doilea pentru prima dată pe cele de telefoane mobile simple, după ce au consemnat un avans de 46,5% față de aceeași perioadă a anului anterior.

Pe ansamblul anului 2013, Gartner se așteapta ca vânzările de telefoane mobile, smartphone-uri și telefoane cu funcții de bază, să se situeze la 1,82 miliarde de unități, potrivit firmei de cercetare Gartner, citată de Wall-Street.

Vânzările globale de smartphone-uri au crescut în trimestrul al doilea cu 46,5%, la 225 milioane de unități, în timp ce telefoanele mobile simple s-au situat la numai 210 milioane de unități în aceeași perioadă.

sisteme de oprare

Pe piața smartphone-urilor, sistemul de operare Android, al grupului Google, și-a întărit poziția, cu o cotă de piață de 79% în trimestrul al doilea, comparativ cu 64,2% în perioada similară din 2012. Cota de piață a sistemului de operare iOS al Apple, principalul rival al Google, a scăzut de la 18,8% la 14,2%.

Windows Phone, sistemul de operare al Microsoft, a reușit să urce pe locul al treilea, depășind pentru prima dată BlackBerry, dar rămâne la distanță mare față de Android și iOS. Cota de piață a Windows Phone a urcat de la 2,6% la 3,3%.

Samsung și-a consolidat poziția de lider în rândul producătorilor de telefoane mobile, cu o cotă de piață de 24,7% în trimestrul al doilea, notează Gartner.