Bun venit la Turnul Eiffel!

eiffel_tower_hdr-wide
Foto: Turnul Eiffel PC hdwallpapers.in

În ziua de 6 mai în 1889, parizienii se înghesuiau la Expoziția din Paris. Ea includea 237 de elemente de artă, arhitectură, muzică, dar și dans din buric. Expoziția franceză este cunoscută drept Expoziția Universală 1889.

Astăzi se marchează semi-oficial și ziua de naștere a inginerului  Gustave Eiffel, cel care a proiectat turnul de fier- cel mai vizitat monument din lume contra plată.

Deși acum turnul este atât de renumit, inițial a fost umilit prin nerecunoașterea lui drept un monument artistic. Arhitectul Charles Garnier și pictorul Adolphe Bouguereau și-au arătat indignarea într-un articol publicat în „Le Temps”:

„Noi, scriitorii, pictorii, sculptorii, arhitecții și adepții pasionați de frumusetea virgină până acum a Parisului, protestăm cu toată puterea noastră, cu toată indignarea în numele gustului francez disprețuit […] de acest inutil și monstruos Turn Eiffel .”

Petiția continua astfel:
„Pentru a aduce argumente, imaginați-vă pentru un moment, un turn amețitor, ridicol domină Parisul ca un coș de fum negru gigantic, și strivește barbar frumusețea Notre Dame-ului, Tour Saint-Jacques-ului, Louvre-ului, a Arcii de Triumf. Toate monumentele noastre vor dispărea în această umilință groaznică.”

Sursa: huffingtonpost.com

Taguri: ##diez
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente