Recunoștința față de personalul medical pe timp de pandemie. Cum au fost ajutați medicii din Moldova, dar și din alte țări

iPiccy-collage

Pandemia care ne-a luat prin surprindere pe fiecare își întărește forțele pe zi ce trece în toată lumea. A scos la iveală slăbiciunea, dar și nepregătirea sistemului medical pentru o asemenea încercare. Acum, cele mai multe probleme le întâlnesc țările cu un sistem medical slăbit (printre care se află și cel de la noi din țară) care nu a fost susținut de-a lungul timpului. La acest moment, când cea mai mare povară se află pe umerii medicilor, autoritățile mai multor state au înțeles cât de valoroși și necesari sunt aceștia. Aplauze de la balcoane în semn de recunoștință, picturi stradale, mesaje de mulțumire, dar și promisiuni de majorare a salariilor din partea statului – toate acestea au venit ca o reacție a societății și a politicului în urma conștientizării importanței acestora.

Situația în țările vecine

De exemplu, în România a fost promulgat un proiect de lege conform căruia se majorează salariile în sănătate, în contextul pandemiei de coronavirus, pentru toate categoriile profesionale care „stau în linia întâi” pentru salvarea de vieţi. Potrivit legii, „personalul din sistemul sanitar care ocupă funcţiile de farmacist, biolog, biochimist, chimist, fizician şi psiholog […] beneficiază, începând cu data de 1 iulie 2020, de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022”, noile salarii fiind cuprinse între 4 500 și 9 000 RON (18 400-36 800 MDL).

O altă modalitate de a mulțumi medicii a fost din partea unei artiste din București, care a creat o serie de ilustrații înfățișând medici cu aureole și în posturi de sfinți. Imaginile fac parte dintr-o campanie derulată de o agenție de publicitate cu scopul de a le mulțumi celor care luptă în prima linie cu pandemia de COVID-19 și au fost expuse pe panourile publicitate din capitala României.

În Ucraina, salariile medicilor vor fi majorate cu 300 %, cel puțin așa afirmă Maksîm Stepanov, ministrul ocrotirii sănătății. Potrivit lui, medicii ucraineni trebuie să primească salarii decente, de aceea departamentul pe care-l conduce a inițiat sporirea salariilor cu 50 % începând cu data de 1 iulie 2020.

Finanțarea asistenței medicale urgente, acordate bolnavilor de COVID-19, va fi majorată, a declarat în cadrul briefingului de la Kiev ministrul ocrotirii sănătății, Maksîm Stepanov.

„Decizia a fost luată la nivel de lege, finanțarea brigăzilor ambulanțelor, care lucrează cu bolnavii de COVID-19, va fi asigurată potrivit celor mai înalți indici, care prevede și majorarea salariului cu 300 %. Mijloacele respective sunt prevăzute în bugetul de stat”, a subliniat Maksîm Stepanov, citat de Radio Ucraina.

Studenții din orașul Cernăuți au lansat un flashmob de caritate împreună cu mai mulți artiști pentru a strânge fonduri în sprijinul medicilor.

În Franța, tradiţionala paradă militară de pe Champs Elysées – organizată an de an cu ocazia zilei naţionale – a fost dedicată personalului medical. Onorul a fost dat personalului medical, militarilor şi civililor care s-au aflat în prima linie în timpul carantinei impuse populaţiei pe fondul pandemiei de coronavirus. Dintre cele 2 500 de persoane câte au privit și aplaudat parada pe Champs-Élysées, număr redus cu strictețe din pricina pandemiei, 1 400 erau asistenți și personal medical auxiliar.

Locurile de mai sus au fost pregătite pentru medici, fiind acoperite cu polietilenă.

De asemenea, toţi membrii personalului spitalicesc vor primi câte 500 de euro, iar cei care au lucrat în zonele cele mai afectate de epidemie sau în instituţii unde au fost internaţi bolnavi de COVID-19 vor primi 1 500 de euro. Decretul în acest sens fiind publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, scrie AGERPRES.

Aplauzele pentru medicii din Franța.

Care e situația în Moldova?

Igor Dodon a declarat 2020 anul lucrătorului medical, iar cu prilejul zilei profesionale a acestora, şeful statului a oferit diplome şi distincții de stat mai multor medici.

Majorarea promisă de guvern de până la 100 % la salariu pentru toţi lucrătorii medicali din prima linie pe durata stării de urgenţă a fost una dintre primele măsuri, deși mai mulţi lucrători medicali semnalaseră pe reţele de socializare că au primit un adaos nesemnificativ la salariu sau chiar nu au beneficiat de promisele suplimente.

https://www.facebook.com/marin.budei/posts/2806060632812255

Unii asistenți medicali au publicat pe rețelele sociale mesaje privind adaosurile pe care le-au primit.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2292090207761739&id=100008823457435

https://www.facebook.com/misha.hoptii/posts/3668371759903865

Conform unei hotărâri aprobate de guvern, începând cu 1 aprilie 2020, angajații din instituțiile medico-sanitare publice au beneficiat de un salariu majorat cu 10 %.

O altă majorare de salariu pentru medici, până la 100 %, va avea loc etapizat, în felul următor: de la 1 septembrie – cu 30 %, de la 1 ianuarie 2021 – cu 30 % și în prima jumătate a anului 2021 – cu încă 40 %.

Un alt ajutor unic de 16 000 de lei v-a fi acordat pentru angajații de stat infectați cu cororonavirus, care sunt în prima linie de luptă. La acest capitol au apărut mai multe controverse privind persoanele care urmează să primească ajutorul, guvernul încercând să delimiteze categoria celor care au luat infecția la locul de muncă de personalul medical care s-a îmbolnăvit în alte circumstanțe. Dar, până la urmă, a cedat presiunilor și a promis ajutorul de 16 000 de lei pentru toți angajații sistemului de sănătate care s-au infectat cu COVID-19.

Ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu, menționase pe 5 iunie că circa 800 de lucrători medicali au primit indemnizația unică de 16 000 de lei din partea statului. Potrivit ei, cifra se schimbă lunar în funcție de numărul de îmbolnăviri în rândul cadrelor medicale.

 Susținerea din partea societății civile

Pe 22 martie curent, mișcarea globală prin care oamenii le mulțumesc medicilor aflați în prima linie a luptei cu noul coronavirus a ajuns și în Moldova. La ora 18.00, cetățenii s-au mobilizat astfel încât sunete de aplauze au răsunat în mai multe blocuri ale capitalei.

https://www.facebook.com/diezmoldova/videos/821021605068421/

Scuarul dedicat medicilor

Pe strada pietonală Eugen Doga a fost inaugurat un mic scuar dedicat medicilor. Proiectul reprezintă un cub înconjurat de emisfere, pe care pietonii sunt încurajați să scrie mesaje de mulțumire medicilor. Pe lângă acesta, în cadrul scuarului este amenajată și o mică expoziție cu lucrări realizate de elevi și studenți.

Taximetriștii se oferă să aducă la lucru gratuit medicii

În luna martie, când pe întreg teritoriul țării a fost anunțat cod roșu de epidemie de coronavirus, un șofer de taxi a anunțat că oferă gratuit servicii de transport personalului medical.

Mai multe persoane i-au apreciat gestul taximetristului, iar unii șoferi au menționat că se alătură propunerii acestuia și la rândul lor vor fi la dispoziția muncitorilor din domeniul medical.

De asemenea, și compania itaxi a pus la dispoziția cadrelor medicale o flotă de 900 de taxiuri pentru călătorii gratuite la și de la cele mai importante spitale din Chișinău.

Prânzuri calde pentru medici

Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR) și-a asumat să livreze mese zilnice pentru lucrătorii medicali de la Spitalul Clinic de boli infecțioase „Toma Ciorbă”.

https://www.facebook.com/dumitrucebotarescu1/posts/373825996834203

Donații din berea „Mulțumim Eroilor”

Efes Moldova a lansat o ediție limitată a berii „Chișinău Mulțumim Eroilor” pentru a-și exprima recunoștința la adresa eroilor din linia întâi, a personalului medical antrenat în lupta cu COVID-19. Compania spune că va dona integral profitul din comercializarea acestei beri ca să le mulțumească medicilor pentru eroism și efort inimaginabil de care dau dovadă zi de zi în perioada pandemiei.

https://www.facebook.com/berecausenilivrare/photos/a.104054181272180/147375990273332/

Jurnalista Elena Cioina de la portalul sănătateinfo.md a afirmat într-un interviu pentru moldova.europalibera.org că adevăratul efect al gesturilor de gratitudine pentru lucrătorii medicali se va vedea odată cu atenuarea crizei pandemice şi redeschiderea frontierelor, când medicii vor avea libertatea să reia exodul lor nestăvilit spre instituții mai dotate și angajatori mult mai darnici.

Taguri: #coronavirus
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente