(doc) Guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificarea bugetului de stat și pentru ridicarea salariilor medicilor

bani

Guvernul și-a asumat astăzi răspunderea pentru mai multe proiecte legislative. Două dintre acestea prevăd modificarea bugetului de stat și ridicarea salariilor pentru medicii din țară.

Primul proiect – majorarea salariilor pentru medici. Majorările vor avea loc etapizat, în felul următor: de la 1 septembrie – cu 30 %, de la 1 ianuarie 2021 – cu 30 % și în prima jumătate a anului 2021 – cu încă 40 %.

Cine va beneficia de majorări? Personalul medical (circa 4 500 la număr) din instituțiile din subdiviziunile medicale ale Ministerul Apărării, ale MAI, ale Administrației Naționale a Penitenciarelor, ale SIS, ale instituțiilor de asistență socială, ale centrelor de aziluri finanțate din bugetul de stat, ale ANSP, ale Agenției transplant, ale Centrului de Medicină Legală, ale Centrului Național de Transfuzie a Sângelui și ale Agenției Medicamentului și Dispozitivele medicale.

Documentul aprobat poate fi consultat mai jos.

Al doilea proiect – modificarea bugetului de stat. Cheltuielile pentru acest an au fost majorate cu peste 1 miliard de lei, veniturile – cu 52,4 miliarde de lei, iar deficitul va crește cu 1,23 de miliarde de lei și va ajunge la suma de 17,5 miliarde de lei.

Pentru ce vor fi alocați acești bani? Majorarea salariilor pentru medici, susținere pentru persoanele în etate și social vulnerabile, subvenționarea agriculturii, majorarea fondului de garantare de credite pentru întreprinderi mici și mijlocii, subvenționarea întreprinderilor și a organizațiilor necomerciale care au instituit șomaj tehnic în perioada stării de urgență, sănătate publică, educație, transport aerian, eficiență energetică, serviciu diplomatic etc.

Documentul aprobat poate fi consultat mai jos.

De asemenea, guvernul și-a mai asumat răspunderea asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat și asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală.

Ce presupune asumarea de răspundere a guvernului asupra unor legi? Guvernul aprobă anumite legi, fără dezbateri și fără votul deputaților. Dacă deputații nu sunt de acord cu această asumare, ei pot depune o moțiune de cenzură care ar putea duce la demiterea guvernului dacă se adună numărul de voturi necesare. În cazul în care moțiunea de cenzură nu se depune (timp de 72 de ore), legile date intră în vigoare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente