Programul PISA 2022 arată că la citire/lectură și la științe, punctajul mediu al fetelor din Moldova este semnificativ mai mare decât cel al băieților, care au obținut mai multe puncte la matematică în comparație cu fetele.
La domeniul citire/lectură diferența dintre punctajul mediul al fetelor și punctajul mediu al băieților este de 30 de puncte, fetele obținând un punctaj de 427 de puncte, iar băieții 397 de puncte.
La domeniul științe, fetele au obținut un punctaj mediu de 421 de puncte, comparativ cu punctajul mediu al băieților de 413 puncte.
La domeniul matematică, punctajul mediu al băieților este de 416 puncte, iar cel al fetelor – 412 puncte.

Mai jos puteți vedea diferențele dintre punctajele medii ale băieților și ale fetelor din Republica Moldova care au participat la testările PISA 2009, PISA 2015, PISA 2018 și PISA 2022.
Tendințele în punctajele medii ale băieților și ale fetelor la matematică în Republica Moldova

Tendințele în punctajele medii ale băieților și ale fetelor la citire/lectură în Republica Moldova

Tendințele în punctajele medii ale băieților și ale fetelor la științe în Republica Moldova

Testarea PISA 2022 s-a desfășurat în perioada martie-mai, în acest exercițiu fiind implicați circa 6 800 de elevi de 15 ani din țara noastră, ceea ce reprezintă aproximativ 23 % din numărul total de elevi de vârsta respectivă. Participanții au rezolvat teste cu durata de două ore la fiecare din cele trei domenii analizate. Testele sunt concepute de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) pentru a evalua în ce măsură elevii din Republica Moldova și alte țări, la sfârșitul învățământului obligatoriu, își pot pune în aplicare cunoștințele în situații din viața reală și sunt pregătiți să participe pe deplin la viața societății.
PISA reprezintă un program de evaluare internațional, lansat în anul 1997 de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, care evaluează o dată la trei ani competențele elevilor cu vârsta de 15 ani, la trei domenii de bază: citire/lectură, matematică și științe. Testele sunt concepute pentru a măsura abilitățile elevilor de a aplica cele învățate în situații reale, iar prima testare a avut loc în anul 2000.