(video) 60 % dintre elevii din Moldova nu cred în propriile forțe. De ce tinerii eșuează la testarea internațională PISA

screen

În 2018, elevii de 15 ani din Republica Moldova au participat la cea de-a treia testare internațională PISA (Programul pentru Evaluarea Internațională a Studenților). La această evaluare au participat peste 612 mii de elevi din 79 de țări sau regiuni economice și circa 5 300 de elevii din 236 de instituții de învățământ din Moldova. Testele PISA sunt concepute pentru a măsura abilitățile elevilor de a aplica cele învățate în situații reale.

Conform studiului, 43 % de elevi din Republica Moldova nu ating nivelul minim de competență la domeniile citire/lectură și la științe, iar 50 % de elevi – la matematică. În medie, în rândul țărilor OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), aproximativ 23 % de elevi nu ating nivelul minim de competență la citire/lectură, științe sau matematică.

În cadrul reportajului privind înțelegerea rezultatelor PISA 2018 am discutat cu mai multe cercetătoare, care au elaborat studii în domeniu.

Viorica Crisciuc, autoarea studiului „Rezultatele evaluării PISA 2018: dimensiuni, conexiuni şi așteptări privind evaluările internaționale și naționale ale elevilor”, a subliniat discrepanța dintre rezultatele evaluărilor naționale și cele internaționale ale tinerilor din Moldova. Mihaela Hajdeu, doctorandă, în lucrarea elaborată „Relația dintre evaluările internaționale PISA și evaluările naționale privind manifestarea competenței matematice la elevi”, în cadrul căruia a vorbit despre aceeași problemă, dar cu referire la studierea matematicii.

Concluziile studiilor elaborate în baza datelor PISA 2018 pentru Moldova demonstrează o discrepanță dintre rezultatele elevilor la evaluările internaționale și cele naționale. Dacă la nivel național rata de promovare a examenelor de clasa a IX-a este de 99,9 %, atunci la nivel internațional, mai mult de jumătate dintre elevii noștri demonstrează rezultate insuficiente. Ceea ce denotă incompetența elevilor de a face față evaluărilor internaționale.

Cercetătoarea care a examinat rezultatele elevilor în domeniul științei, Veronica Garbuz, studiul „Perspectivele dezvoltării domeniului științe în Republica Moldova: Evaluarea performanțelor la științe în baza rezultatelor PISA” a vorbit despre perspectivele de îmbunătățire a rezultatelor elevilor în Moldovași schimbările din prezent care au menirea de a crește performanța acestora în cadrul evaluărilor internaționale. 

Oxana Draguța, autoarea studiului „Echitatea sistemului de învățământ din Republica Moldova. Motivația și bunăstarea elevilor dezavantajați”, a menționat despre interdependența dintre situația materială a elevilor și rezultatele pe care le obțin la studii. 

Vedeți mai jos reportajul video:

Proiectele de cercetare au fost selectate în baza unui concurs de burse individuale în domeniul politicilor educaționale pentru tineri cercetători, preocupați de tematica educațională. Prin această inițiativă, Fundația Soros Moldova contribuie la creșterea capacităților în sectorul educațional și calității analizelor realizate în domeniul politicilor educaționale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente