Moldova va susține mișcarea democratică din Belarus, în frunte cu Svetlana Tihanovskaia. A fost creat un grup parlamentar

svetlana-tihanovskaia
Foto: AFP

Deputații PAS au votat în plenul parlamentului proiectul de hotărâre privind constituirea grupului parlamentar pentru susținerea Belarus Democrat. Din grupul parlamentar pentru susținerea Belarus Democrat vor face parte 18 deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Acest proiect de hotărâre are drept scop susținerea mișcării opoziției din Belarus, în frunte cu lidera ei din exil, Svetlana Tihanovskaia.

Potrivit autorilor inițiativei legislative, deputații Doina Gherman și Mihail Popșoi, crearea grupului va oferi o oportunitate de a aprofunda dilogul dintre Parlamentul Republicii Moldova și mișcarea democratică din Belarus, pe bază de parteneriat, în spiritul respectului reciproc, egalității în drepturi și al intereselor comune.

„Prin acțiunea de constituire a grupului parlamentar pentru susținerea Belarus democrat, parlamentul își va reafirma angajamentul față de promovarea valorilor democratice și protejarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, menționează autorii inițiativei legislative.


Amintim că, pe 9 august 2020, în Belarus au avut loc alegeri prezidențiale. Conform datelor oficiale, a câștigat Lukașenko. Acesta se află la conducerea țării de un sfert de secol.

Exit-pollurile postate de media de stat din Belarus îl arătau pe Lukaşenko câştigând cu aproximativ 80 % din voturi, un rezultat despre care purtătoarea de cuvânt a lui Tihanovskaia, Anna Krasulina, a declarat pentru dpa că este „departe de orice realitate”.

După anunțarea rezultatelor exit-pollurilor, în stradă au ieșit să protesteze mai mulți oameni care au acuzat autoritățile de fraudarea alegerilor.

În urma protestelor, mai multe persoane au fost reținute de forțele de ordine, iar trei persoane au decedat. Unele persoane au fost declarate dispărute. Între timp, Lukașenko nu și-a arătat intenția de a lăsa conducerea. Mai mult, acesta a declarat că: „Până nu mă veți omorî, alte alegeri nu vor fi”.

Svetlana Tihanovskaia a fost principala rivală a lui Lukașenko în alegerile prezidențiale. Aceasta a plecat în Lituania imediat după scrutinul electoral din 2020, pentru a evita represiuni politice.

Taguri: #Parlament2022
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente