Annie Ernaux a devenit câștigătoarea premiului Nobel pentru literatură pe anul 2022

nobel literatura
Foto: Leonardo Cendamo/Getty Images

Autoarea franceză Annie Ernaux a fost desemnată laureată a premiului Nobel pentru literatură pe anul 2022. Aceasta a fost premiată „pentru curajul și acuitatea clinică cu care descoperă rădăcinile, înstrăinările și constrângerile colective ale memoriei personale”.

Potrivit Comitetului pentru acordarea premiului Nobel, în scrisul ei, Ernaux examinează în mod constant și din unghiuri diferite o viață marcată de disparități puternice în ceea ce privește genul, limba și clasa.

În 2021, premiul Nobel pentru literatură i-a fost acordat scriitorului britanic de origine tanzaniană Abdulrazak Gurnah.

Fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 897 581 de dolari).


Luni, 3 octombrie, a fost desemnat laureatul premiului Nobel pentru medicină, care a devenit paleogeneticianul suedez Svante Pääbo. Marți, 4 octombrie, au fost desemnați câștigătorii premiului Nobel pentru fizică, care au devenit profesorii Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger. Ieri, 5 octombrie, au fost desemnați câștigătorii premiului Nobel pentru chimie, care au devenit cercetătorii Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless.

După atribuirea premiului premiilor Nobel pentru medicină, fizică, chimie și literatură, va fi atribuit premiul Nobel pentru pace, pe 7 octombrie. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 10 octombrie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente