Podul din Odesa a fost din nou atacat. Cele mai importante evenimente din a 83-a zi de război

razboi Ucraina
Foto: UNIAN

Astăzi este a 83-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei. Vedeți mai jos noutățile care au avut loc în statul vecin și nu doar până la ora 22.30.

Evenimente care s-au întâmplat până la ora 22.30

🟣 Rusia ar pregăti un tur de presă prin orașele ucrainene ocupate de armata rusă pentru reprezentanții mass-media din Franța, Statele Unite, Germania, Japonia, Grecia, China, Belarus, India, Venezuela, Bulgaria și Emiratele Arabe Unite. Acest lucru ar fi organizate pentru a „explica” masacrul de la Bucea și atrocitățile din alte orașe, anunță Direcția principală de informații a Ministerului Apărării a Ucrainei.

🟣 Volodâmâr Zelenski a purtat o conversație telefonică cu Emmanuel Macron. Oficialii au discutat despre salvarea militarilor din uzina „Azovstal”, problema livrărilor de combustibil către Ucraina, pregătirea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, luarea în considerare a cererii depusă de Ucraina pentru statutul de candidat la Uniunii Europene și altele.

🟣 În Mariupolului ocupat de armata rusă urmează să fie deschis un centru specializat pe drepturile omului, informează Primăria din Mariupol.

🟣 Finlanda și Suedia vor depune dosarul pentru aderarea la NATO în data de 18 mai 2022. Acest lucru a fost declarat de către prim-ministra Suediei, Magdalena Andersson, în cadrul unei conferințe de presă comună cu președintele Finlandei, Sauli Niinisto, la Stockholm.

🟣 Cel puțin șapte autobuze cu soldați ucraineni din Mariupol au fost escortate de către soldații ruși din uzina „Azovstal”. Potrivit informațiilor, militarii ucraineni nu au fost răniţi, însă numărul exact al acestora nu este necunoscut, informează agenției de știri Reuters.

🟣 Soldații ucraineni din Mariupol au primit un nou ordin, care îi îndeamnă „să-și salveze viețile”, a anunțat ministrul apărării din Ucraina, Oleksâi Reznikov.

🟣 Comandamentul operațional „Sud” a raportat o nouă lovitură aeriană asupra podului de la Odesa. Este a cincea oară când armata rusă atacă podul respectiv.

🟣 Duma de Stat a Federației Ruse își propune să interzică schimbul de militari ai regimentului „Azov” cu militarii ruși, informează UNIAN.

🟣 Pe parcursul zilei de azi, armata rusă a atacat două spitale și o clădire din Severodonețk. Totodată, au fost înregistrate lovituri aeriene în Luhansk, în urma căror au fost raportați zece morți și trei răniți.

🟣 În apropiere de Makarov, regiunea Kiev, a fost găsită o altă groapă comună. Despre acest lucru a anunțat șeful poliției din Kiev, Andrâi Nebâtov. Potrivit informațiilor, au fost identificate cadavrele a trei bărbați, inclusiv cel al unui cetățean ceh.

🟣 Uniunea Europeană (UE) va oferi Ucrainei 500 de milioane de euro pentru procurarea armamentului. Astfel, până astăzi, UE a oferit Ucrainei un ajutor financiar de până la 2 miliarde de euro.

🟣 Ministerul Justiției din Federația Rusă a cerut Curții Supreme să recunoască batalionul Azov ca organizație teroristă. Ședința în cadrul cărei va fi analizată propunerea este planificată pentru data de 26 mai 2022, transmite UNIAN.

🟣 În Harkiv, armata rusă a distrus Banca Națională de Gene a Plantelor din Ucraina.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente