Maia Sandu a promulgat legea care prevede vânzarea Stadionului Republican pentru construcția Ambasadei SUA la Chișinău

RespStadion_22
Foto: Newsmaker.md

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat legea care prevede vânzarea Stadionului Republican Statelor Unite pentru construcția Ambasadei SUA la Chișinău.

„Se promulgă Legea nr. 115 din 5 mai 2022 pentru ratificarea Acordului întocmit prin schimb de note, dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind terenul pentru construcția Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova”, se arată în decretul semnat de Maia Sandu.

Pe 5 mai 2022, Parlamentul Republicii Moldova a ratificat acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind oferirea terenului Stadionului Republican pentru construcția Ambasadei SUA la Chișinău.

Vedeți aici ce își propune să construiască Ambasada SUA pe teritoriul fostului Stadion Republican.


Amintim că, în data de 18 februarie 2022, Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat despre faptul că a inițiat elaborarea proiectului Hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Memorandumului de Înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și Statele Unite ale Americii privind achiziționarea proprietății pentru construcția noului sediu al Ambasadei SUA la Chișinău. Conform documentului elaborat, bunul se transmite cu titlul oneros, fapt care permite desființarea Stadionului Republican cu suprafața de 5,1814 ha (număr cadastral 0100208.277) din str. Tighina nr. 12, municipiul Chișinău, proprietate publică a statului, pentru construcția sediului Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Ulterior, socialiștii au atacat la Curtea Constituțională decizia parlamentului prin care terenul Stadionului Republican a fost transmis Ambasadei SUA. Sesizarea deputaților PSRM a venit ca urmare a deciziei de suspendare, adoptate de către Curtea Constituțională, a legii privind abrogarea deciziei de transmitere a terenului.

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de deputații socialiști Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski din legislatura precedentă, prin care s-a solicitat verificarea constituționalității legii care a permis transmiterea terenului fostului Stadion Republican, cu titlu oneros, pentru construcția unei noi ambasade a SUA.

Stadionul Republican a fost închis în anul 2006. Acesta urma să fie înlocuit cu o arenă modernă, cel puțin asta promisese fostul premier de atunci Vasile Tarlev. Însă, după demolarea acestuia, lucrările de reconstrucție așa și nu au mai început. În anul 2018, democrații, fiind la putere, au decis să transmită acest teren în proprietatea Ambasadei SUA. În iulie 2021, deputații socialiști de pe atunci Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski au solicitat verificarea constituționalității legii care a permis transmiterea terenului fostului Stadion Republican, cu titlu oneros, pentru construcția unei noi ambasade a SUA. Curtea Constituțională a respins această sesizare.

Pentru a înțelege mai bine istoria Stadionul Republican, vă invităm să urmăriți acest material realizat de echipa #diez în anul 2018.

Vezi și: #Despre Stadionul Republican: Istoria măririi și decăderii acestuia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente