Vulturul negru pe nume Djuranlyi a vizitat Moldova pentru a doua oară. Specia nu a fost observată în țară timp de 71 de ani

vultur
Foto: Carabulea Vitalie și Gherghe Țîcu

Pe 3 mai, Moldova a fost vizitată pentru a doua oară din această primăvară de un oaspete foarte rar – vulturul negru (Aegypius monachus), informează Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii. Ultima pasăre de această specie din Moldova, a fost vânată în anul 1951, iar ultima dată, Moldova a fost vizitată de un reprezentat al acestei specii cu 71 de ani în urmă.

Vulturul negru a revenit în Republica Moldova, după ce a călătorit prin România, Ucraina și Rusia. Pe data de 3 mai, acesta și-a început cea de-a două călătorie prin Moldova, intrând în țară din nordul țării, a dormit o noapte în raionul Fălești, după care a coborât spre sud pe cursul râului Prut. Următoarea noapte și-a petrecut-o în raionul Cantemir, lângă satul Plopi, unde a și fost fotografiat.

În amiaza zilei de 5 mai, vulturul Djuranlyi a plecat mai departe spre sud, ajungând în regiunea Dobrogea din România.

Amintim că această pasăre rară a vizitat țara noastră după 71 de ani de la ultima observație oficială și documentată.

În perioada 13-15 februarie 2022, vulturul Djuranlyi a străbătut Republica Moldova de la sud spre nord, dormind o noapte în raionul Telenești. La circa două luni de la această vizită, vulturul negru a revenit la noi, în drum spre România. Pasărea este un subadult care provine din Spania și care a fost relocat anul trecut în Bulgaria în cadrul unui program de reintroducere a speciei.

Pasărea este un subadult care provine din Spania și care a fost relocat anul trecut în Bulgaria în cadrul unui program de reintroducere a speciei.

Vulturul a primit numele de Djuranlyi și a fost echipat cu transmițător satelitar. Djuranlyi a intrat în Republica Moldova pe data de 13 februarie 2021, lângă localitatea Etulia Nouă.

Această specie este considerată dispărută din Republica Moldova. La începutul anilor 1900 existau câteva perechi de vulturi negri care cuibăreau în regiunea Cornești, care au dispărut din cauza degradării habitatelor și împușcării.

Ultimul exemplar de vultur negru în Republica Moldova a fost văzut în iulie 1951, fiind împușcat lângă Ungheni. Vizita lui Djuranlyi din data de 15.02.2022 s-a produs la 71 de ani de la ultima observație oficială și documentată.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente