Biserica Ortodoxă Rusă din Amsterdam anunță despre ruperea relațiilor cu Patriarhia Moscovei

amsterdam
Foto: orthodox-amsterdam.nl

Biserica Ortodoxă Rusă din Amsterdam este prima biserică occidentală care a anunțat o ruptură cu Patriarhia Moscovei din cauza invaziei militare a Ucrainei de către Rusia. Acest lucru este raportat pe site-ul bisericii.

„Clerul a declarat în unanimitate că nu mai poate funcționa ca parte a Patriarhiei Moscovei, oferind un mediu sigur din punct de vedere spiritual pentru credincioșii noștri”, se arată în comunicat.

Consiliul parohial a decis să susțină acest demers al clerului și îi invită pe enoriași să facă același lucru. Adunarea generală este programată pentru data de 26 martie.

Biserica Ortodoxă Rusă din Amsterdam a precizat că până la adunarea generală nu se vor ține slujbe în biserică – „nu doar din motive de securitate, ci și din motive pastorale”. Clericii subliniază că în această situație dificilă nu se pot ruga cu sinceritate.

„Această decizie este extrem de dureroasă și dificilă pentru toate părțile implicate”, se mai arată în mesaj.

După invadarea Ucrainei de către armata rusă, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Mitropolitul Onufrie, a ieșit cu un apel în care a declarat războiul ca fiind unul „fratricid”. După acest apel, mai multe eparhii ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene au încetat să-l mai pomenească pe Patriarhul Chiril în cadrul slujbelor divin, transmite currenttime.tv.

Și Papa Francisc a făcut o declarație despre război. „În Ucraina curg râuri de sânge și lacrimi. Aceasta nu este doar o operațiune militară, ci un război care aduce moarte, distrugere și sărăcie”, a spus Papa. Acesta a cerut reluarea negocierilor. „În această țară chinuită, nevoia de sprijin umanitar crește din ce în ce mai mult. Războiul este o nebunie. Vă rugăm să opriți”, a spus el.

De cealaltă parte, Patriarhul Chiril, comentând acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina, nu a spus că susține invazia rusă, dar a dat argumente pentru a o justifica. El crede că situația actuală se datorează faptului că de opt ani anumite forțe încearcă să distrugă ceea ce există în Donbas, referindu-se la așa-numitele „DNR” și „LNR”. Potrivit lui Chiril, „acolo există o respingere fundamentală a așa-ziselor valori care sunt oferite astăzi de cei care pretind că dețin puterea mondială”.

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina. Deja de 19 zile țările se află în război. Situația la minut o puteți urmări în regim livetext aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente