Anul trecut, 460 000 de moldoveni au beneficiat de medicamente compensate pentru tratamentul bolilor cardiovasculare

boli-cardiovasculare-femei
Foto: doc.ro

Peste 741 000 de cetățeni au beneficiat anul trecut de medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM), în creștere cu aproape 2 000 față de anul 2020. Mai mult de jumătate, circa 460 000 de persoane, au primit preparate pentru tratamentul bolilor cardiovasculare, iar peste 113 000 – antidiabetice.

Pentru compensarea medicamentelor, Compania Națională de Asigurări în Medicină a alocat anul trecut 643 de milioane de lei, cu peste 30 de milioane mai mult comparativ cu anul precedent. Cheltuielile pentru un beneficiar au constituit în jur de 868 de lei, fiind în creştere cu circa 40 de lei față de 2020.

În 2021, a crescut cu 1,5 % suma medie de compensare per rețetă. Din prețul mediu de circa 140 de lei al medicamentului prescris per rețetă, în jur de 126 de lei constituie suma compensată din fondurile AOAM. În total, au fost eliberate medicamente compensate în baza a peste cinci milioane de reţete, cu 171 000 mai mult în comparație cu 2020.

Cetățenii au beneficiat anul trecut de șapte denumiri comune internaţionale noi pentru tratamentul diferitor maladii, și anume: osteoporoza, dislepidemiile, hiperprolactinemia, distrofia musculară Duchenne şi episoadele maniacale moderate până la severe.

În prezent, lista medicamentelor compensate include 163 de denumiri comune internaționale. Lista respectivă poate fi găsită la medicul de familie, în farmacii, pe site-ul CNAM, la rubrica „Medicamente compensate”.

Medicamentele compensate integral sau parţial sunt prescrise de medicul de familie sau, după caz, de medicul pediatru, endocrinolog, psihiatru sau neurolog, care indică în reţetă denumirea comună internaţională a medicamentului. Beneficiarul, la rândul său, alege la farmacie medicamentul compensat dintr-un număr de preparate cu denumiri comerciale diferite, dar cu aceeaşi denumire comună internaţională.

Accesaţi aici paşii necesari pentru a beneficia de aceste preparate.

În anul curent, pentru medicamente și dispozitive medicale compensate au fost planificate în jur de 764 de milioane de lei, iar pentru eliberarea produselor respective CNAM a contractat 220 de prestatori de servicii farmaceutice cu filialele acestora.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente