(video) Parlamentele așa-ziselor Republici Populare Luhansk și Donețk au ratificat tratatul de prietenie cu Federația Rusă

LNR
Foto: RIA Novosti

Parlamentele așa-numitelor „RPL” și „RPD” au ratificat tratatele de „prietenie, cooperare și asistență reciprocă” cu Rusia. Deciziile de ratificare a documentelor au fost adoptate în unanimitate de ambele administrații din regiunea Donbas, transmite currenttime.tv.

Potrivit documentelor, Rusia și așa-zisele Republici Populare Luhansk și Donețk vor coopera în strânsă legătură în vederea apărării suveranității, integrității teritoriale și a securității, precum și vor organiza consultări „pentru a asigura apărarea comună, menținerea păcii și securitatea reciprocă”.

Textul menționează dreptul părților de a utiliza infrastructura militară și bazele militare de pe teritoriul celeilalte.

De asemenea, Rusia, așa-zisele Republici Populare Luhansk și Donețk e vor opune „actelor de agresiune” împotriva lor de către orice stat și vor oferi asistență reciprocă, inclusiv militară. În special, documentele prevăd protecția frontierelor acestor teritorii.

Tratatele se încheie pe o perioadă de 10 ani cu reînnoire automată peste fiecare cinci ani.

În plus, așa-zisă conducere din „RPD” a semnat un decret privind recrutarea bărbaților rezidenți născuți din 1995 până în 2004 care nu se află în rezervă. Bărbații peste 55 de ani sunt chemați pe bază de voluntariat să facă parte din armata locală.

Amintim că ieri, 21 februarie, Putin a recunoscut independența regiunilor Luhansk și Donețk. Declarația lui Putin privind recunoașterea independenței a acestor regiuni a fost făcută printr-o adresare televizată către cetățenii ruși la postul Rossiia 24. În cadrul translației live, au fost transmise și imagini cum Putin a semnat documentele privind recunoașterea independenței acestor regiuni.

Decizia luată de Putin astăzi intră în contradicție cu declarațiile făcute de Kremlin săptămâna trecută, în care se menționa că proiectul votat săptămâna trecută de Duma de Stat (parlamentul Rusiei) privind recunoaşterea independenţei a regiunilor ucrainene Luhansk şi Doneţk contravine Acordului de la Minsk.

Mai mulți oficiali internaționali condamnă decizia Rusiei, privind recunoașterea independenței regiunilor separatiste Luhansk și Donețk.

Într-un comunicat al Casei Albe, SUA anunță că vor răspunde prompt aceste mișcări din partea Rusiei.

Cu o reacție a venit și Emanuel Macron, președintele Franței, care a menționat că prin recunoașterea regiunilor separatiste din estul Ucrainei, Rusia încalcă angajamentele și subminează suveranitatea Ucrainei.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene (CE), afirmă că recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Luhansk este „o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a integrității teritoriale a Ucrainei și a acordurilor de la Minsk”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente