Reacțiile oficialilor internaționali, după ce Rusia a recunoscut independența regiunilor separatiste din estul Ucrainei

FotoJet (18)
Foto: #diez

Oficialii internaționali condamnă decizia Rusiei, privind recunoașterea independenței regiunilor separatiste Luhansk și Donețk.

Într-un comunicat al Casei Albe, SUA anunță că vor răspunde prompt aceste mișcări din partea Rusiei.

„Am anticipat o astfel de mișcare din partea Rusiei și suntem gata să răspundem imediat. Președintele Biden va emite în curând un ordin executiv care va interzice noi investiții, acte de comerț și finanțare de către persoanele americane către, dinspre sau în așa-numitele regiuni DNR și LNR din Ucraina. Acest ordin va oferi, de asemenea, autoritatea de a impune sancțiuni oricărei persoane determinate să opereze în acele zone ale Ucrainei. Departamentele de Stat și Trezorerie vor avea detalii suplimentare în curând”, se arată în comunicat.

De asemenea, într-o postare pe Twitter președintele SUA, Joe Biden, susține că discută cu aliații și partenerii, inclusiv cu Ucraina, cu privire la următorii pași.

Cu o reacție a venit și Emanuel Macron, președintele Franței, care a menționat că prin recunoașterea regiunilor separatiste din estul Ucrainei, Rusia încalcă angajamentele și subminează suveranitatea Ucrainei.

„Condamn această decizie. Am solicitat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU și sancțiuni europene”, susține Macron într-o postare pe Twiteer.

 

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene (CE), afirmă că recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Luhansk este „o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a integrității teritoriale a Ucrainei și a acordurilor de la Minsk”.

 

Klaus Iohannis, de asemene, condamnă recunoașterea de către Rusia a republicilor separatiste din estul Ucrainei.

„Aceasta este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, care trebuie să atragă cel mai sever răspuns al comunității internaționale. Susținem ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, spune Klaus Iohannis într-o postare pe Twitter.


De asemenea, președinta Maia Sandu, a venit cu reacție la recunoașterea „independenței” regiunilor Luhansk și Donețk de către președintele Rusiei Vladimir Putin. Acesta a scris într-o postare pe Twitter că (,) condamnă ferm aceste acțiuni.

Amintim că ieri, 21 februarie, Putin a recunoscut independența regiunilor Luhansk și Donețk. Declarația lui Putin privind recunoașterea independenței a acestor regiuni a fost făcută printr-o adresare televizată către cetățenii ruși la postul Rossiia 24. În cadrul translației live, au fost transmise și imagini cum Putin a semnat documentele privind recunoașterea independenței acestor regiuni.

Decizia luată de Putin astăzi intră în contradicție cu declarațiile făcute de Kremlin săptămâna trecută, în care se menționa că proiectul votat săptămâna trecută de Duma de Stat (parlamentul Rusiei) privind recunoaşterea independenţei a regiunilor ucrainene Luhansk şi Doneţk contravine Acordului de la Minsk.


Pe 15 februarie, Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) a cerut comunității internaționale să nu recunoască nicio decizie a Rusiei care ar avea legătură cu recunoașterea independenței entităților ilegale din teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk.

Rada Supremă condamnă cu fermitate orice tentative ale Federației Ruse de a recunoaște independența entităților ilegale care reprezintă administrația de ocupație a Federației Ruse, create de aceasta în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk din Ucraina.

Amintim că, în octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special, să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.

Vedeți AICI cronologia evenimentelor din Ucraina care s-au întâmplat până la ziua de astăzi (21 februarie 2022).

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) recomandă cetățenilor moldoveni abținerea de la călătoriile neesențiale în Ucraina, iar celor aflați pe teritoriul țării vecine să evalueze necesitatea de a rămâne pe teritoriul Ucrainei.

Ambasada de la Kiev și consulatul de la Odesa rămân operaţionale şi acţionează în direcţia acordării asistenţei şi protecţiei consulare cetățenilor aflați pe teritoriul Ucrainei.

Liniile de telefon de urgență a misiunilor diplomatice sunt constituite și active în regim de permanență (24/7):
# Kiev: +38 068 384 2016 sau la adresa de email: [email protected];
# Odesa: +380 99 242 0835 sau la adresa de email: [email protected].

Centrul de apel al MAEIE poate fi contactat la numerele de telefon 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova sau numărul +373 22 23 20 02 (inclusiv din străinătate), sau email: [email protected].

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente