Președintele Kazahstanului a anunțat că trupele de menținere a păcii conduse de Rusia se vor retrage în două zile

kazakstan-920×518-1
Foto: Reuters.com

Președintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a declarat că trupele Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) conduse de Rusia vor începe să se retragă din Kazahstan în două zile, deoarece situația din țară s-a calmat, după violențele sângeroase de la începutul anului. Retragerea militarilor va începe pe 13 ianuarie și se va finaliza în următoarele 10 zile, scrie RIA NOVOSTI.

Contingentul militar al OTSC a intrat în Kazahstan săptămâna trecută, după ce conducerea țării s-a confruntat cu proteste în masă, declanșate de creșterea prețului la carburanți, și care au degradat în violențe.

Tokaev susține că protestele au fost deturnate de „teroriști” care ar fi încercat să răstoarne guvernul, în timp ce analiștii vorbesc despre ceea ce pare a fi o luptă internă pentru putere, între președinte și adepții fostului lider Nursultan Nazarbaiev, care a rămas o figură puternică în țară de când l-a ales pe Tokaiev ca succesor al său în 2019.

Astăzi, Tokaev l-a desemnat la funcția de prim-ministru pe Kassim-Jomart Tokaiev.

Protestele au început duminică, 2 ianuarie, după o creștere a prețurilor la gazul natural lichefiat (GNL), în orașul Janaozen, în vestul țării, înainte de a se extinde spre marele oraș regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî.

Guvernul a încercat într-o primă etapă, fără succes, să-i calmeze pe protestatari, promiţând o reducere a preţului la GNL, fixându-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune, comparativ cu 120 de tenge la începutul anului.

Televiziunea kazahă a relatat miercuri despre arestarea directorului unei uzine de tratare a gazului şi a unui alt responsabil din regiunea Mangîstau, unde se află Janaozen. Ei sunt acuzaţi că „au majorat preţul la gaz fără motiv”, ceea ce „a dus la proteste în masă în întreaga ţară”, potrivit acestei surse.

Janaozen a fost în trecut scena celor mai sângeroase revolte care au zguduit Kazahstanul de la proclamarea independenţei sale, în 1991. În 2011, cel puţin 14 muncitori ai unui sit petrolier au fost ucişi atunci când poliţia a reprimat o manifestaţie împotriva condiţiilor de muncă proaste şi a salariilor mici.

Regiunea Mangîstau depinde de GNL ca principală sursă de carburant pentru maşini şi orice majorare a prețului duce la o creștere în lanț a prețurilor la produse alimentare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente