Prima femeie aleasă prim-ministră a Suediei a demisionat la doar câteva ore după ce a fost aleasă. Care este motivul

Sweden Politics
Foto: (Pontus Lundahl/TT via AP)

Premiera Suediei, Magdalena Andersson, a demisionat miercuri seara, la doar câteva ore după ce fusese aleasă în această funcţie, în contextul retragerii unui partener de coaliţie şi a respingerii proiectului de buget de către parlament.

Magdalena Andersson a devenit prima femeie prim-ministră a Suediei miercuri la prânz. Însă proiectul de buget pe care Magdalena Andersson, lidera Partidului Social-Democrat, l-a propus a fost respins de parlamentul de la Stockholm, iar Partidul Verzilor s-a retras din coaliţia guvernamentală. Parlamentul de la Stockholm a aprobat un proiect bugetar alternativ, elaborat de formaţiuni de opoziţie, printre care se numără partidul de extremă-dreapta Democraţii Suedezi (SD), informează Digi24.

Ca reacţie, Magdalena Andersson l-a anunţat miercuri seara pe preşedintele parlamentului, Andreas Norlén, că demisionează din funcţia de prim-ministră, semnalând că s-ar putea să vrea să fie aleasă din nou în acest post peste o anumită perioadă, conform publicaţiei Bild.

„Pentru mine, este vorba de respect, dar nici nu vreau să conduc un guvern în care ar putea apărea dubii asupra legitimităţii. Există o practică de tip constituţional că un guvern de coaliţie trebuie să demisioneze dacă se retrage un partid din coaliţie”, a afirmat Magdalena Andersson, citată de site-ul politico.eu.

Amintim că Magdalena Andersson urma să devină, de vineri, prima prim-ministră a Suediei, după ce parlamentul de la Stockholm a confirmat-o în funcție.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente