Moldovenii vor achita 10,26 lei pentru 1 m³ de gaz. ANRE a aprobat noul tarif

Gaz
Foto: Depostiphoto

ANRE a aprobat tariful de 10,26 lei pentru 1 m³ de gaz pentru consumatorii casnici, ceea ce este de 2,4 ori mai mult decât prețul anterior de 4,2 lei per metru cub. Tariful se va calcula de la 1 noiembrie, dar poate fi revăzut de ANRE.

Luând în calcul și TVA de 8 %, gazul îi va costa pe consumatorii casnici 11,08 lei pentru 1 m³.

Noul preț provizoriu va fi aplicat din 1 noiembrie.

Totodată, guvernul urmează să anunțe un program de compensații pentru unele categorii de consumatori.


Amintim că Republica Moldova a instituit starea de urgență pe o perioadă de 30 de zile (22 octombrie-30 noiembrie), din cauza eșecului negocierilor dintre Moldovagaz și concernul rus Gazprom în privința contractului de furnizare a gazelor naturale și a reducerii volumului livrărilor din partea Rusiei. Ucraina și-a declarat suportul pentru țara noastră în contextul crizei de gaze.

Moldova a făcut deja două achiziții de gaze din alte surse decât Gazprom: prima, de un milion de metri cubi a venit din Polonia, a doua, tot de un milion de metri cubi vine prin Vitol, unul dintre primii trei transportatori mondiali de produse petroliere.

E de menționat că în contextul crizei gazelor din Moldova, Uniunea Europeană a anunțat că va acorda Moldovei 60 de milioane de euro pentru gestionarea crizei energetice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente