(doc) Decis! De astăzi, în Moldova se instituie stare de urgență. Cât va dura aceasta și ce presupune

Foto: #diez

Parlamentul s-a întrunit astăzi în ședință plenară în cadrul căreia s-a votat declararea stării de urgență pe întreg teritoriul țării pentru 30 de zile. Starea de urgență a fost declarată în contextul crizei de gaze naturale din țară.

Conform documentului aprobat, starea de urgență va fi instituită de pe 22 octombrie până pe 20 noiembrie.

Starea de urgență nu va afecta organizarea alegerilor locale (inclusiv de la Bălți) din 21 noiembrie 2021. Parlamentul a aprobat un amendament în acest sens.

Conform Gavrilița, declararea stării de urgență va permite membrilor Comisiei pentru Situații Excepționale să facă achiziții suplimentare de gaze sau surse alternative într-un timp util.

Decizia a fost luată din motivul că contractul dintre Moldovagaz și Gazprom nu a fost prelungit, iar presiunea privind nivelul gazelor naturale din sistem de transport se află la un nivel critic.

Pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:
#1. instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid;
#2. alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale;
#3. adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;
#4. dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice;
#5. adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării;
#6. coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind:
a) informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației;
b) familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale;
c) introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații;
#7. instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;
#8. efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor insuficienței de gaze naturale care a provocat starea de urgență.

Amintim că în această dimineață Gavrilița a ieșit într-un briefing de presă unde a menționat că „presiunea gazelor este la un nivel critic”.

Prim-ministra a reiterat că Guvernul de la Chișinău va rămâne interesat să negocieze cu Gazprom un contract nou: „În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, vom găsi alte soluții alternative pentru a menține situația sub control”.

Totodată, Gavrilița a menționat că va fi organizată o altă Ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale unde se va solicita oferta altor traderi internaționali pentru a achiziționa gaze naturale.

Amintim că, în data de 13 octombrie, autoritățile naționale au anunțat stare de alertă în sectorul de gaze naturale din Moldova. Cu două zile înainte de această decizie, Spînu a avut o întâlnire cu conducerea Gazprom, însă nu a reușit să ajungă la o înțelegere concretă.

Taguri: #Parlament2021
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente