Azi, urmează să fie instituită stare de urgență în legătură cu criza în sectorul energetic: „Presiunea gazelor este la un nivel critic”

Foto: Natalia Gavrilița/Facebook

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a susținut împreună cu vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, un briefing de presă în această dimineață în care au anunțat că în țară va fi instituită stare de urgență în legătură cu criza energetica. Decizia a fost luată din motivul că contractul dintre Moldovagaz și Gazprom nu a fost prelungit, iar presiunea privind nivelul gazelor naturale din sistem de transport se află la un nivel critic.

„Ieri, la Moscova, am avut o nouă rundă de negocieri, iar la moment nu am ajuns la o înțelegere și nici nu avem certitudinea că o vom atinge într-un final. Presiunea în sistemul de gaze naturale este la limită, iar Moldovagaz nu a putut meține sub control situația.

De aceea, până la sfârșitul acestei zilei, vom procura gaze naturale pentru a aduce situația la normalitate. De exemplu, ieri presiunea gazelor din sistem era la un nivel critic”, spune Gavrilița.

Aceasta a menționat că vor întreprinde cinci pași pentru a soluționa situația:
#1. Vor intra acum dimineață în Ședința Comisiei pentru Situații Excepționale;
#2. După Ședința Comisiei pentru Situații Excepționale va avea loc ședința de guvernului unde se va face solicitarea către parlament de a institui stare de urgență;
#3. Gavrilița va merge în parlament și va solicita votul;
#4. Va fi o altă Ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale unde se va solicita oferta altor traderi internaționali pentru a achiziționa gaze naturale;
#5. Compania Energocom va achiziționa volume de gaze naturale și va readuce presiunea în rețeaua de transport a gazelor la un nivel normal.

Pe final, Natalia Gavrilița a menționat că Guvernul de la Chișinău va rămâne interesat să negocieze cu Gazprom un contract nou: „În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, vom găsi alte soluții alternative pentru a menține situația sub control”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente