Ucraina oferă sprijin Republicii Moldova în contextul crizei de gaz

Gaz
Foto: Depostiphoto

Ucraina va acorda asistență Republicii Moldova în legătură cu aprovizionarea cu gaz. Anunțul a fost făcut de către secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare (CNSD) Alexei Danilov, scrie interfax.com.ua.

„Am luat decizia să înaintăm această problemă prin intermediul unei propuneri Cabinetului de Miniștri. Înțelegem că putem oferi o astfel de asistență Republicii Moldova în viitorul apropiat”, a spus Danilov într-un briefing de presă care a avut loc vineri, după rezultatele reuniunii CNSD.

Potrivit acestuia, prim-ministra Moldovei Natalia Gavrilița a venit cu o cerere în acest sens guvernului ucrainean. „Prim-ministrul Ucrainei a primit o scrisoare de la omologa sa cu o cerere în legătură cu aprovizionarea cu gaz, pentru a evita o situație dificilă”, a explicat Danilov.

Danilov a menționat că Ucraina va da pe gratis gaz Moldovei, cu condiția ca acesta să fie returnat. Potrivit oficialului, ajutorul trebuie să aibă loc, deoarece Ucraina și Moldova sunt unite și există teritorii în Ucraina care sunt alimentate cu gaze din Moldova.

Amintim că Republica Moldova a instituit starea de urgență pe o perioadă de 30 de zile (22 octombrie-20 noiembrie), din cauza eșecului negocierilor dintre Moldovagaz și concernul rus Gazprom în privința contractului de furnizare a gazelor naturale și a reducerii volumului livrărilor din partea Rusiei.

În dimineața de vineri, Gavrilița a ieșit într-un briefing de presă unde a menționat că „presiunea gazelor este la un nivel critic”.

Prim-ministra a reiterat că Guvernul de la Chișinău va rămâne interesat să negocieze cu Gazprom un contract nou: „În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, vom găsi alte soluții alternative pentru a menține situația sub control”.

Totodată, Gavrilița a menționat că va fi organizată o altă Ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale unde se va solicita oferta altor traderi internaționali pentru a achiziționa gaze naturale.

Amintim că, în data de 13 octombrie, autoritățile naționale au anunțat stare de alertă în sectorul de gaze naturale din Moldova. Cu două zile înainte de această decizie, Spînu a avut o întâlnire cu conducerea Gazprom, însă nu a reușit să ajungă la o înțelegere concretă.

Sursă foto: depositphotos.com.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente