Spînu va avea o nouă vizită în Rusia: „Voi discuta la Sankt Petersburg cu Aleksei Miller despre prelungirea contractului”

Foto: captură ecran

Vicepremierul Andrei Spînu a menționat în cadrul unei conferințe de presă că miercuri, 27 octombrie, va avea o nouă vizită în Rusia pentru a discuta cu Gazprom despre semnarea unui nou contract privind furnizarea gazelor naturale în țara noastră.

Andrei Spînu a spus că vizita va avea loc la Sankt Petersburg cu Aleksei Miller.

„Credem că există posibilitatea de a găsi un punct comun în aceste discuții atât pentru noi, cât și pentru Gazprom. Noi ne dorim un preț corect, bazat pe o formulă similară oferită și celorlalte state, oferită în perioada recentă”, a specificat Spînu.

Acesta a reiterat că vor discuta și despre datoria la gaz care s-a acumulat din 1994: „Suntem gata să abordăm acest subiect, dar avem nevoie de un audit la Moldovagaz care să confirme datoriile reale acumulate în această perioadă”.

Spînu spune că în vizita precedentă la Moscova a mers cu mai multe opțiuni:
# prețul la bursă pentru contracte anuale;
# prețul la bursa și cotația petrolului.


Amintim că Republica Moldova a instituit starea de urgență pe o perioadă de 30 de zile (22 octombrie-20 noiembrie) din cauza eșecului negocierilor dintre Moldovagaz și concernul rus Gazprom în privința contractului de furnizare a gazelor naturale și a reducerii volumului livrărilor din partea Rusiei. Ucraina și-a declarat suportul pentru țara noastră în contextul crizei de gaze.

În dimineața de vineri, Gavrilița a ieșit într-un briefing de presă unde a menționat că „presiunea gazelor este la un nivel critic”.

Prim-ministra a reiterat că guvernul de la Chișinău va rămâne interesat să negocieze cu Gazprom un contract nou: „În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, vom găsi alte soluții alternative pentru a menține situația sub control”.

Totodată, Gavrilița a menționat că va fi organizată o altă Ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale unde se va solicita oferta altor traderi internaționali pentru a achiziționa gaze naturale.

Amintim că, în data de 13 octombrie, autoritățile naționale au anunțat stare de alertă în sectorul de gaze naturale din Moldova. Cu două zile înainte de această decizie, Spînu a avut o întâlnire cu conducerea Gazprom, însă nu a reușit să ajungă la o înțelegere concretă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente