Marea Britanie. Cum e să trăiești în a cincea cea mai mare economie din lume

london-big-ben
Foto: lonelyplanet.com

Țările lumii au avut mult de suferit de pe urma pandemiei care a afectat viața a miliarde de oameni. Pe parcursul unei scurte perioade, în această istorie tristă a existat însă și un lucru pozitiv – planeta a învățat din nou să respire liber, emisiile de CO2 fiind reduse cu 11 % în 2020. Eroina de astăzi este Marea Britanie, o țară insulară care, până la pandemie, a construit un sistem complex de monitorizare a calității aerului. Dar nu doar despre asta vom discuta în acest material.

Marea Britanie este o țară insulară din vestul Europei, cu o suprafață de 240 000 de kilometri pătrați, în care locuiesc 60 de milioane de oameni. Capitala Londra are o populație de 7,5 milioane de locuitori. PIB-ul țării constituie 2,62 trilioane de dolari.

E destul de dificil să ajungi în Marea Britanie, mai ales dacă dorești să îți găsești un loc de muncă, dar nu ai studii superioare sau nu cunoști limba engleză. Moldovenii au demonstrat că pot și în ultima perioadă anume Marea Britanie a devenit cea mai populară destinație de emigrare a conaționalilor noștri care au format o diasporă consolidată. Și nu e de mirare, pentru că astfel de condiții de trai și astfel de atitudine din partea autorităților „Ar fi bine și la noi!” să fie. 

BBC.com

Stabilitatea financiară – cheia succesului pentru o viață fără de griji

De-a lungul secolului al XX-lea, Marea Britanie a cunoscut îmbunătățiri constante ale speranței de viață la naștere. Acest lucru s-a întâmplat datorită dezvoltării unui sistem de sănătate care vine nu doar să trateze, dar și să prevină maladiile legate de fumat, de bolile infecțioase și de afecțiunile de inimă. În anul 2020, vârsta medie a speranței de viață era de 81,8 ani, ceea ce este peste media europeană (79,1 ani).

Marea Britanie se află pe locul 14 în lume în clasamentul celui mai bun sistem de pensionare. Aici, pensia de stat de bază constituie 537 de lire sterline pe lună (13 000 de lei).

Marea Britanie se află în top cinci țări cu cea mai mare economie din lume. PIB-ul țării însumează 2,62 trilioane de dolari. Guvernul britanic a demonstrat în anul pandemic că are grijă de propriii cetățeni, prin susținerea familiilor și a oamenilor de afaceri cu un ajutor financiar necesar pentru a face față provocărilor socio-economice.

Băncile britanice sunt suficient de puternice pentru a sprijini populația în această perioadă dificilă. Ele au niveluri ridicate de capital, care le permit să activeze în continuare cu pierderi dar, în același timp, să acorde împrumuturi oamenilor de afaceri.

Haideți să vedem ce salarii ridică britanicii. În luna aprilie 2020, salariul mediu era de 2 340 de lire sterline (57 000 de lei), dar această sumă diferă de la o regiune la alta. Dacă ai 16-17 ani, atunci poți câștiga în medie 820 de lire sterline pe lună. Un lucru curios este că fetele la această vârstă câștigă mai mult decât băieții. În rândul adulților, situația este inversată. Venitul maxim la care poate ajunge un adult este la vârsta de 40-49 de ani, când câștigă, în medie, 2 705 lire sterline (65 800 de lei). 

Fumatul

Fumatul în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord este o problemă mai veche cu care se luptă de ani buni la nivel legislativ. Autoritățile au implementat mai multe politici de stat care au interzis fumatul țigărilor în locuri publice sau în mașina de uz comun ori într-un vehicul în care se află minori. 

La fel, cetățenii britanici care doresc să lase fumatul se pot adresa la Serviciul Național de Sănătate (NHS), unde pot beneficia de ajutor gratuit. Mai mult, acestora li se oferă trei opțiuni distincte:
#1. terapia comportamentală;
#2. terapia de înlocuire a nicotinei;
#3. trecerea la alternative mai puțin dăunătoare, cum ar fi țigările electronice sau sistemele de încălzire a tutunului.

sciencemag.org

Anual, Agenția de Sănătatea Publică (PHE) desfășoară campanii de renunțare la fumat. Autoritățile din Marea Britanie propun fumătorilor mai multe instrumente de renunțare la fumat, inclusiv și trecerea la țigări electronice.

Într-un raport publicat în anul 2021 privind utilizarea vaping-ului în Anglia, se menționează că țigările electronice au devenit cea mai populară metodă utilizată de tineri în încercarea de a renunța la fumat. Același studiu arată că, în perioada aprilie 2019-martie 2020, au fost înregistrate peste 221 000 de cazuri de renunțare la fumatul clasic, dintre care în 114 000 de cazuri oamenii au renunțat la fumat în primele patru săptămâni de la utilizarea vaping-ului.

Nu în ultimul rând, autoritățile britanice au elaborat un program complex pe un termen de cinci ani, care prevede reducerea considerabilă a numărului de fumători până în anul 2022. Printre cele mai importante scopuri se regăsesc:
#1. reducerea numărului de fumători cu vârsta de 15 ani de la 8 % la 3 %;
#2. reducerea numărului de fumători adulți de la 15,5 % la 12 %;
#3. reducerea prevalenței prin fumat în timpul sarcinii de la 10,7 % la 6 % sau și mai puțin.

Consumul de alcool

În Marea Britanie, peste jumătate de milion de oameni sunt dependenți de alcool, iar consumul acestuia este răspândit la toate vârstele. În anul 2018, elevii cu vârstele cuprinse între 11 și 15 ani au consumat în medie 83 de grame de alcool pur pe săptămână, în timp ce 40 % dintre adulți consumă în medie 144 de grame de alcool pur pe săptămână sau 9,7 litri pe an, se arată în statistica oficială.

În acest sens, autoritățile engleze propun ca un adult să nu depășească volumul critic de consum de alcool pe săptămână, ce constituie 114 grame de alcool pur. Asta ar însemna nu mai mult de șase halbe de bere sau șase pahare de vin pe săptămână.

Consumul de droguri

Consumul de droguri în Anglia se află la un nivel stabil. În ultimii 20 de ani, rata consumului lunar de substanțe narcotice a scăzut cu circa 10 %. În anul 2019, unul din 11 adulți a consumat droguri cel puțin o dată.

În anul 2017, rata de mortalitate legată de consumul de droguri constituia 76 de decese la un milion de locuitori în toată Marea Britanie, iar doar în Scoția – 229 de decese la un milion de locuitori, aceasta fiind cea mai mare rată raportată în Europa în acel an.

Cele mai răspândite dependențe tratate au fost cele de heroină și de canabis.

Obezitatea

În Marea Britanie, obezitatea copiilor a fost proclamată drept „urgență națională”. Statistica oficială arată că unul din 10 copii cu vârsta de până la cinci ani sunt obezi. Aceeași problemă se atestă și în rândul adulților: trei sferturi din populația cu vârsta de 45-74 de ani suferă de obezitate sau de greutate supraponderală. Statistica mai arată că, din anul 1993 până în anul 2019, nivelul de obezitate la populația britanică a crescut de la 15 % la 28 %, iar nivelul de greutate supraponderală a crescut de la 53 % la 64 %.

nutraceuticalsworld.com

Guvernul britanic a elaborat o strategie națională în vederea reducerii ratei de obezitate în rândul copiilor. Aceasta implică reducerea consumului de zahăr, crearea unui meniu echilibrat și crearea facilităților de a face mai mult sport la școală.

Poluarea aerului

Poluarea aerului în Regatul Unit a fost mult timp considerată o problemă semnificativă de sănătate care cauzează boli precum astmul, bolile pulmonare, accidentul vascular cerebral și bolile de inimă, iar anual acestea provoacă 40 000 de decese premature, ceea ce reprezintă aproximativ 8,3 % din numărul total.

Cercetările efectuate de Lancet Countdown și de Colegiul Regal al Medicilor privind sănătatea și schimbările climatice au arătat că în 44 de orașe din Marea Britanie nivelurile de poluare a aerului sunt peste recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

În rezultat, autoritățile Albionului au început să monitorizeze și să reglementeze mai drastic calitatea aerului, iar acum acest lucru poate fi făcut online. Autoritățile au elaborat o scară din patru niveluri (nivel scăzut, moderat, avansat și foarte avansat), care prezintă datele referitoare la calitatea aerului în orice regiune din țară. Potrivit acestei măsurători, vedem că, preponderent, calitatea aerului se află în zona verde (acceptabilă) și nu este înregistrat vreun oraș/vreo regiune în care calitatea aerului să depășească nivelul 4.

La fel, guvernul britanic și-a propus să îmbunătățească nivelul calității aerului prin interzicerea vânzărilor de mașini pe bază de benzină și diesel până în 2040 și eliminarea treptată a utilizării cărbunelui în generarea de energie electrică. Drept rezultat, companiile BMW și Volvo, care își desfășoară activitatea în Marea Britanie, au anunțat că vor produce doar mașini electrice și/sau hibride.

theguardian.com

Datorită acestor acțiuni menite să protejeze nu doar mediul înconjurător, dar și sănătatea propriilor cetățeni, Marea Britanie se află pe locul patru în clasamentul celor mai verzi țări din lume potrivit studiului realizat de Environmental Performance Index 2020.

Marea Britanie este o țară a contrastelor: o economie puternică ce face față cu brio provocărilor actuale. Conform planurilor autorităților, în viitorii 10 ani, țara va fi una dintre liderele mondiale la capitolul îmbunătățirea calității aerului, pe străzile orașelor vor circula automobile electrice și mediul înconjurător va deveni mult mai curat. Acest lucru va contribui nemijlocit și la reducerea mortalității populației și la creșterea speranței de viață.

***

Pandemia ne-a făcut să ne gândim mai mult la modul de viață pe care îl adoptăm, dar și la riscurile la care suntem supuși zi de zi. Poluarea, consumul de droguri, fumatul și alimentația nesănătoasă sunt probleme la care am devenit mai sensibili în această perioadă. Există însă țări care prin puterea exemplului ne-au demonstrat că soluții pot fi găsite, iar noi ne-am gândit că „Ar fi bine și la noi”. În cadrul unui nou proiect, în fiecare săptămână vă vom duce în călătorii virtuale în statele care au implementat politici eficiente ce i-au ajutat pe cetățeni să fie mai sănătoși și, deci, mai fericiți.

Vezi și: 

Noua Zeelandă – țara primului răsărit de soare și a vieții lipsite de griji la bătrânețe. Cum e să trăiești în țara imigranților

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente