(foto) Cum arată conacul familiei Janowski din satul Gura Bâcului, Anenii Noi

s

Conacul familiei Janovski, fiind cunoscut și ca „Drăgălina” din satul Gura Bâcului, raionul Anenii Noi, este un valoros complex arhitectural construit la începutul secolului al XX-lea.

Casa boierului sau Odaia „Drăgălina”, cum îi zic localnicii (şi cum figurează în Registrul monumentelor ocrotite de stat), situată la câteva sute de metri de râul Nistru, era cândva cea mai pitorească zonă a satului. Bătrânii de la Gura Bâcului îşi amintesc cu nostalgie cât de frumos era conacul până la instaurarea puterii sovietice – o construcţie elegantă cu două nivele, cu multe acareturi, un beci enorm, un parc extraordinar cu o alee de liliac pe unde se plimbau păuni.

Din 1946, conacul devine proprietatea colhozului, fiind folosit ca tabără de vară pentru studenţi, sediu pentru brigada de tractoare şi depozit. O pagină luminoasă din istoria conacului este legată de regretatul regizor Emil Loteanu, care a filmat aici multe scene din renumitul său film „Şatra”, cu această ocazie fiind restaurată faţada clădirii principale. Astăzi, mai nimic nu aminteşte de splendoarea de cândva a conacului boierului Karl Janowski (un militar de origine poloneză, proprietar al fabricii de cărămidă şi oale, care a funcţionat în localitate la începutul secolului trecut). Timpul, nepăsarea locuitorilor şi a autorităţilor, lipsa de mijloace pentru întreţinere şi restaurare – toate împreună au făcut ca monumentul să se degradeze continuu, riscând să se ruineze irecuperabil. Imaginea este una jalnică: pereţi dărăpănaţi, mâncaţi de igrasie, tavan care stă să cadă, ferestre şi uşi stricate sau chiar lipsă, acoperiş găurit, podea sfărâmată.

Vedeți mai jos cum arată conacul la momentul de față.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente