Circa 250 000 de moldoveni au decis să țină automobilele în garaj și să nu achite taxele rutiere

masina garaj
Foto: piataauto.md

Chiar și pe timp de pandemie, moldovenii continuă să procure automobile. Astfel, în primele cinci luni ale anului, au fost procurate 10 200 de autoturisme, iar parcul acestora în Moldova a ajuns la 659 000 de unități la finele lunii mai.

„Cu toate acestea, în anul curent, tot mai puțini moldoveni au decis să-și asigure automobilele. În luna mai 2020, numărul de asigurări obligatorii auto RCA active a constituit doar 409 200 de unități, cu 22 800 mai puține decât anul trecut. Altfel spus, în prezent, avem 250 000 de autoturisme care nu sunt asigurate și care nu au dreptul să circule pe drumurile publice”, spune expertul economic Veceslav Ioniță.

veaceslavionita

„Din cauza acestui fenomen, bugetele locale în acest an vor rata cel puțin 520 de milioane de lei din taxele rutiere”, opinează Ioniță.

Din 2015, când taxa rutieră a devenit venit al bugetelor locale, până în prezent, bugetele locale au ratat 2,6 miliarde de lei. Tot în această perioadă, autoritățile locale au primit din taxa rutieră 3,7 miliarde de lei, cea ce înseamnă că ratările reprezintă 70 % din veniturile lor real acumulate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente