Conacul lui Carabet Balioz este un monument de arhitectură de importanță națională din satul Ivancea, raionul Orhei (Republica Moldova), construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Conacul Balioz se află la o distanță de 46 de kilometri de orașul Chișinău. Mai multe detalii vedeți în itineraul turistic creat de către Aurelia Borzin – „Din înălțimi spre adâncuri: Ivancea și Brănești”.

A fost ridicat la comanda boierului armean Carabet Balioz între 1852 și 1873, despre acesta presupunându-se ca fiind administratorul și ginerele lui Manuc Bei. Clădirea este construită în stil european vestic și cu elemente ale clasicismului rus. Conacul include și un parc de trei hectare, cunoscut ca parcul din Ivancea, cu castani, brazi, tei, precum și plante exotice pentru Republica Moldova. De asemenea, aici mai există un turn de apă pe trei niveluri, hambare, pivnițe, moară, grajduri, fierărie și alte anexe.

În 1941, urmașii lui Balioz s-au refugiat peste Prut, iar conacul a fost folosit de noua administrație ca spital militar, baie, bibliotecă, precum și în alte scopuri. O parte din averea boierului a fost furată și dezasamblată de localnici. În 1975, a fost luat sub protecția statului, iar în 1984 complexul a fost transformat în Muzeul meșteșugurilor populare, filială a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Parcul Conacului Balioz este unul dintre cele mai vechi parcuri din Republica Moldova. Compoziția acestuia include atât plantațiile cât și structuri arhitecturale minore: dealuri artificiale, havuzuri. Pe moșie sunt plante rare din diferite țări: cimișir din Crimeea, visteria chineză, pin siberian, copac ginkgo – care în popor este numit Pomul Fericirii.

De asemenea, mai jos puteți admira câteva fotografii ale Aureliei Borzin pentru Teleportravel.

Aurelia Borzin