Deputatul Dinu Plîngău: „De ce să-l invităm pe Dodon să-și dea demisia? Hai să-l invităm să-și pună singur sie cătușe pe mâini!”

dinuplangau2

Deputatul Platformei DA Dinu Plîngău vine cu mai multe întrebări legate de scenariile posibile în legătură cu Igor Dodon, după ce deputatul PAS Sergiu Litvinenco a depus o sesizare la Curtea Constituțională pentru interpretarea dispozițiilor mai multor articole din Constituția Republicii Moldova.

„Dacă citim art. 85 din constituție, acolo scrie negru pe alb în ce condiții poate fi dizolvat parlamentul.

1. În cazul imposibilităţii formării guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve parlamentul.

2. Parlamentul poate fi dizolvat dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea guvernului în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

3. Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele șase luni ale mandatului preşedintelui Republicii Moldova şi nici în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război.

Să presupunem că președintele Kulioc își va da demisia și CCM-ul va spune că putem omite condiția (3) și va mai spune că un președinte interimar poate dizolva parlamentul și să organizăm două scrutine în aceeași zi. Oricum rămân celelalte.

Iată aici apar foarte multe întrebări juridice, politice și morale dacă vreți.

#1. Guvernul actual va fi demis sau va merge în demisie prin luna august? Își asumă 51 de deputați să nu numească alt guvern timp de trei luni pentru a merge pe scenariul alegerilor prezidențiale și parlamentare?
#2. Își asumă cineva că timp de patru luni nu vom avea guvern, parlament și președinte în condiții de criză? Luând în calcul cât de greu sunt formate majoritățile după alegeri, acest termen ar putea dura și până la șase luni.
#3. Cine își asumă guvernarea cât vor fi alegeri?
#4. Cine își asumă consecințele crizei, responsabilitatea față de cetățeni?
#5. Își asumă 51 de deputați să nu vină la parlament timp de trei luni pentru a-l face nefuncțional?
#6. Cine va organiza aceste scrutine?Actualul guvern cu atribuții limitate?

Întrebări fără răspunsuri.

Bine, putem spune că Dodon e corupt, e fricos și populist, dar nu cred că Dodon e atât de prost încât să-și dea demisia. Să rămână fără guvern, imunitate și fără aliații din PD care nu vor anticipate. Asta doar dacă nu ar avea certitudinea că are o susținere a unei majorități parlamentare pentru organizarea alegerilor anticipate înainte de termenul constituțional.

Dacă tot am fost întrebat de subiectul menționat mai sus:
#1. ca jurist o să vă îndemn să așteptăm Hotărârea CCM-ului;
#2. ca deputat, calific acțiunea ca una politică;
#3. ca cetățean, sunt îngrijorat de faptul că nu știu ce va fi în această perioadă cu statul și că avem obișnuința să ne asumăm acțiunile, nu și consecințele.

Mai cred că anticipatele sunt inevitabile și pot avea loc anul viitor, dar cu o asumare clară și cu evitarea unui eventual haos instituțional, dar și cu diminuarea consecințelor negative pentru cetățenii statului”, spune deputatul Dinu Plîngău.

Reamintim că pe 27 mai, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a depus o sesizare la Curtea Constituțională pentru interpretarea dispozițiilor mai multor articole din Constituția Republicii Moldova. Mai multe detalii vedeți aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente