Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a depus o sesizare la Curtea Constituțională pentru interpretarea dispozițiilor mai multor articole din Constituția Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de alesul poporului pe pagina sa de Facebook.

Deputatul a solicitat Înaltei Curți ca, interpretând prin coroborare mai multe articole din constituție, să răspundă la întrebările ce urmează.

# În situația în care președintele Republicii Moldova demisionează și, astfel, funcția de președinte devine vacantă, sunt sau nu incidente dispozițiile art. 85 alin. (4) din constituție referitoare la interdicția dizolvării parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui Republicii Moldova?

# În situația intervenirii vacanței funcției de președinte, determinată de demisie și întrunirea circumstanțelor prevăzute la art. 85 alin. (1)-(3) din constituție pentru dizolvarea parlamentului și, totodată, în ipoteza în care termenii în care survine obligativitatea stabilirii datei alegerilor parlamentare anticipate pentru noul parlament se suprapun/coincid cu termenii în care survine obligativitatea stabilirii datei alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova în cazul vacanței funcției determinată de demisie, se pot stabili și, respectiv, desfășura în același timp (în aceeași zi) alegeri parlamentare anticipate și alegeri prezidențiale anticipate? Interpretarea vizează, în principal, două elemente:
# dacă în general se pot desfășura în același timp (în aceeași zi) alegeri parlamentare anticipate și alegeri prezidențiale anticipate;
# dacă acestea pot avea loc în același timp (în aceeași zi), care este consecutivitatea faptelor și, urmare acestora, a deciziilor, astfel încât ambele scrutine să fie stabilite pentru aceeași dată.

Vezi textul sesizării AICI.