(podcast) #sexplicații. Ce înseamnă primul sex pentru o tânără din Moldova și ce rol are himenul

sexplicatii

Relansăm #sexplicații, de data aceasta în format audio, pentru a te însoți diminețile la școală, universitate sau job, iar seara – în drum spre casă. Prin discuții sincere și deschise cu invitații noștri care oferă explicații profesioniste de la specialiști, vrem să îți relatăm despre ce nu se vorbește la școală, iar acasă – rareori. Deși educația sexuală în Moldova încă e un subiect tabu, echipa #diez știe cât de important este să facem sex în mod conștiincios și cât de greu e să fii tânăr sau tânăr în etate care poate găsi informații despre problemele cu care se confruntă doar pe fila privată/incognito a navigatorului web.

În cadrul podcastului #sexplicații vrem să te ajutăm să ai experiențe cât mai frumoase în legătură cu toate subiectele pe care trebuie să le cunoști în dezvoltarea ta. Prin urmare, vei putea asculta experiența tinerilor și sfaturile specialiștilor în ceea ce ține de primul sex, menstruație, pastile contraceptive, teste de sarcină, influența filmelor porno asupra activității sexuale și altele.

În primul episod vorbim despre primul sex. Primul sex poate fi o experiență stânjenitoare, traumatizantă sau, din contra, una frumoasă, de care îți amintești cu zâmbet.

În partea I a primului episod, vorbim cu o tânără de 25 de ani, pentru care virginitatea este, mai mult decât o stare fizică, una de conștientizare spirituală. Procesul pentru această conștientizare poate dura mai mult; la tânăra noastră el a durat jumătate de an după primul contact sexual. Abia după șase luni, ea a putut să recunoască, pentru sine în primul rând, faptul că nu mai este virgină. Tot în această ediție, am vorbit și cu un medic ginecolog care ne-a explicat pe îndelete acest subiect, punctând inclusiv despre importanța himenului în procesul de dezvirginare.

Pentru că mituri pe internet în legătură cu primul act sexual, dezvirginarea și importanța himenului circulă foarte multe. Discutăm și cu Nadejda Bordian, medică ginecologă în cadrul Centrului de Sănătate pentru Tineri „Neovita, care ne spune din aspect medical de înseamnă acest „statut” de persoană virgină și ce facem până la urmă cu acea peliculă atât de controversată, himenul. 

Primul episod îl puteți asculta mai jos (dați clic pe butonul play).

În următoarea ediție a podcastului #sexplicații, vom vorbi despre primul sex din perspectiva unui băiat: fricile pe care le înfrunți, cum înțelegi că ești gata să faci sex și tot ce trebuie să știi înainte de a o face.

Tinerii de la The Wax Road ne sunt alături în această aventură, iar pe parcursul edițiilor vei putea asculta muzica lor pe fundalul podcast-ului. În ediția de mai sus auzi piesa „Summer City”. Îți sugerăm să îi urmărești și pe Facebook.

# De ce logoul e o varză?

Bine, poate nu te-ai prins din start că e o varză, dar asta este. De mici avem parte de lecții de educație sexuală de la părinții noștri, doar că aceste lecții sunt cam „varză” din moment ce maturii menționează această legumă ca fiind locul provenienței noastre. În cadrul #sexplicații vom „dezgoli” foaie după foaie varza, aducându-ți ore din practica și experiența tinerilor și specialiștilor din domeniu.

# Cum ne vei putea asculta?

Deocamdată ne poți asculta prin intermediul linkului de mai sus și al Spotify (pentru cei care au reușit să-și facă un cont aici, în ciuda faptului că aplicația nu este disponibilă în Moldova). În curând, vom fi disponibili și pe:
# Apple Podcasts;
# Breaker;
# Castbox;
# Google Podcasts;
# Overcast;
# Pocket Casts;
# RadioPublic;
# Stitcher.

De asemenea, pentru mai multe subiecte interesante, poți să urmărești și pagina noastră de Instagram.

Al doilea episod îl găsești AICI.

Al treilea episod îl găsești AICI. 

Taguri: ##sexplicații
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente